Al treilea vaccin împotriva Covid-19 așteptat în Europa la sfârșitul lunii

14 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

După 29 ianuarie, în țările de din UE, ar putea ajunge încă 300 de milioane de doze ale noului vaccin produs de Universitatea Oxford și Astra Zeneca.

 

Agenția Europeană a Medicamentului a primit zilele acestea documentația în vederea evaluării celui de-la treilea vaccin împotriva Covid-19, de această dată fiind vorba e un produs dezvoltat printr-o metodă diferită decât cea folosita de Pfizer&BioNTech și Moderna.

Este vorba de vaccinul produs în colaborare de Universitatea din Oxford și compania Astra Zeneca, vaccin care a intrat deja în procedura de evaluare, iar dacă lucrurile vor decurge normal, ar putea primi recomandare de distribuție pe piața europeană pe 29 ianuarie, urmând ca imediat după aceea să fie aprobat de Comisia Europeană.

Dacă primele două vaccinuri aprobate se bazează pe tehnologia ARN mesager, produsul creat ce cercetătorii de la Oxford în colaborare cu compania farmaceutică se bazează pe tehnologia vectorului viral nereplicativ. Nu ar fi primul vaccin care se bazează pe această tehnologie ce a fost autorizat la nivelul UE, dat fiind faptul că în iulie 2020, compania Janssen a obţinut autorizare condiţionată pentru un vaccin cu aceeaşi tehnologie pentru prevenţia Ebola.

 

Ca și în cazul celor două vaccinuri anti-Covid deja aprobate, Agenția Europeană a Medicamentului a avut deja la dispoziţie o parte dintre date puse la dispoziție în cadrul unui sistem de evaluare continuă, astfel că procedura de evaluare este deja intr-o fază înaintată, iar recomandarea va putea fi dată pe 29 ianuarie, la întâlnirea Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman.

Sistemului de evaluare continuă i se datorează și rapiditatea cu care au fost aprobate primele două vaccinuri și explică de ce procedura de evaluare a fost mai scurtă decât în cazul altor vaccinuri. De fapt, noile produse împotriva Covid-19 au fost supuse acelorași proceduri de evaluare, doar că acestea s-au realizat continuu, pe parcurs ce producătorii au pus la dispoziție documentația necesară. Până acum, documentația pentru medicamente și vaccinuri era depusă integral la dispoziție și de aceea era nevoie de mai mult timp pentru obținerea avizului favorabil.

 

Noul sistem de evaluare continuă a fost pus la punct după izbucnirea pandemiei, tocmai pentru scurta perioada de evaluare a vaccinurilor anti-Covid, fără a sări însă peste etape. Agenția Europeană a Medicamentului a putut examina, înainte de depunerea efectivă a documentaţiei care însoţeşte cererea de autorizare pentru punere pe piaţă, o serie de informaţii cu privire la calitatea vaccinurilor, dar şi cu privire la rezultatele testelor de laborator. Totodată, specialiștii agenției  au examinat, pe măsură ce au fost disponibile, şi datele iniţiale referitoare la eficacitatea şi siguranţa vaccinului, aşa cum au rezultat acestea din studiile clinice.

După aprobarea noului vaccin pe piața europeană, Oxford și Astra Zeneca vor livra Comisiei Europene o primă tranșă de 300 de milioane de doze, cu posibilitatea suplimentării cu încă 100 de milioane de doze. La fel ca în cazurile vaccinurilor de la Pfizer și de la Moderna, noul vaccin va fi distribuit etapizat în toate țările Uniunii Europene, inclusiv în România. La acest moment țara noastră se situează pe locul 8 din cele 27 de state membre UE, în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*