Romania isi pregateste candidatura pentru a gazdui Agentia Europeana a Medicamentului

Nu este exclusa nici varianta unei candidaturi comune cu Bulgaria. Autoritatile spera ca un eventual succes ar putea stopa exodul medicilor romani in strainatate. 

 

Antibiotice_-_Laborator_determinari_bioanalitice_Centrul-_de_Evaluare_a_MedicamentuluiIn perioada urmatoare, Romania isi va depune, oficial, candidatura pentru desemnarea tarii care va gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului. Institutia nu mai poate functiona la Londra, unde isi are sediul, dupa retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Birourile agentiei trebuie relocate intr-o tara membra UE, iar autoritatile romane s-au aratat dornice sa gazduiasca noul sediu, inca de la confirmarea Brexit-ului. Si producatorii de medicamente generice din Romania si-au declarat, la scurt timp, sprijinul pentru aceasta initiativa.

Autoritatile au inceput sa se pregateasca, din ce in ce mai serios, pentru competitia in care s-ar putea inscrie nu mai putin de 23 de state europene, competitie care nu va fi deloc una usoara. Ministrul Florian Bodog a anuntat ca procedurile pentru depunerea candidaturii au ajuns in faza finala, iar Romania se va inscrie, oficial, in cursa pentru dobandirea acestui privilegiu.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Ministrul Sanatatii a declarat, in acelasi context, ca sperantele de reusita se leaga foarte mult si de o rezolutie mai veche a Comisiei Europene, care prevede ca au prioritate pentru crearea de agentii noi, statele care nu au nicio astfel de agentie pe teritoriul lor. Romania este una dintre aceste tari, iar aceasta rezolutie ar putea scoate din competitie alte state puternice, care deja gazduiesc sediile altor agentii europene. Florian Bodog mentioneaza ca, pana la acest moment, si-au exprimat intentia de a candida 23 de state, urmand ca in perioada urmatoare, Comisia Europeana sa stabileasca anumite criterii stricte de selectie. „Lista candidatilor s-ar mai scurta astfel, si daca ne vom afla si noi pe aceasta lista scurta, vom solicita altor tari europene sa ne sustina, pentru ca Agentia Europeana a Medicamentului sa poata fi relocata in Romania”, a mai declarat Florian Bodog.

Totodata acesta a anuntat ca Secretariatul General al Guvernului a identificat deja un spatiu disponibil care ar putea gazdui sediul agentiei, urmand a se stabili daca acesta corespunde criteriilor ce vor fi comunicate de autoritatile europene.

 

doctori analize laboratorIn ceea ce priveste avantajele de care Romania ar beneficia daca ar castiga aceasta competitie, ministrul Sanatatii spune ca acestea sunt multiple, enumerand la acest capitol si o eventuala stopare a exodului specialistilor din domeniul medical, care ar fi tentati sa ramana in tara, atrasi de salariile oferite in cadrul agentiei. „Pentru Romania, ar fi un motiv de mandrie nationala, ar insemna locuri de munca pentru personalul medical, farmaceutic, pentru personalul tehnic. Romania este un climat bun si pentru angajatii straini, care ar urma sa se reloce aici, datorita chiriilor scazute, costului vietii scazut. Si siguranta este un element pe care noi l-am subliniat intotdeauna, pentru ca nu au fost atacuri teroriste. Avem personal calificat in acest domeniu, absolventi de medicina si farmacie, iar salariile de nivel european ar putea diminua exodul specialistilor. Exista si posibilitatea sa facem o candidatura comuna cu Bulgaria pentru aceasta agentie si cand va aparea lista, va trebui sa ne cautam sustinatori din Europa”, a declarat in acest sens Florian Bodog.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*