România spune „adio” Agenției Europene a Medicamentului

21 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Tentativa de obținere a dreptului pentru găzduirea noului sediu al agenției s-a soldat cu un eșec, candidatura țării noastre fiind respinsă la vot încă din prima fază.

 

Visele autorităților referitoare la beneficiile pe care România le-ar putea avea în calitate de țară gazdă a Agenției Europene a Medicamentului s-au spulberat ieri, cand a venit momentul deciziv, al votului statelor membre UE în privința orașului care va găzdui sediul instituției ce urmează să se mute de la Londra, în urma Brexit-ului.

În ciuda beneficiilor și a avantajelor pe care România susținea că le oferă în plus față de celelalte 18 state contracandidate, Bucureștiul a ieșit din cursă înca din prima fază a votului, spulberand astfel toate speranțele că aici va curge doar lapte și miere odată cu relocarea sediului agenției europene.

Ieri a fost ziua decisivă în cursa în care s-au înscris 19 orașe europene, printre care și Bucureștiul, miza fiind una destul de mare, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai importante agenții  la nivelul uniunii europene. În ciuda tuturor demersurilor facute si a acțiunilor de lobby peste hotare, candidatura României aproape că nu a contat, țara noastră fiind scoasă din cursă încă după prima fază a votului.

Câștigător în prima fază a fost orașul italian Milano, care a întrunit 25 de voturi, în faza finală calificându-se și Copenhaga și Amsterdam, care au primit cate 20 de voturi.

 

Noul sediu de la Amsterdam al EMA

Votul final adus o răsturnare de situație, în care hazardul a jucat un rol important. Aceasta, pentru ca primele două orașe care au obținut cele mai multe voturi au fost la egalitate, fapt pentru care s-a procedat la tragerea la sorți, Oferta olandeză de găzduire a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a fost declarată câștigătoare. Reprezentantul Estoniei, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a determinat decizia finală.

Astfel, în perioada următoare se vor dmara procedurile pentru strămutarea sediului Agenției Europene a Medicamentului în Amsterdam, orașul aflându-se și în topul preferințelor angajaților. Un sondaj efectuat în rândul acestora a scos la iveală faptul că Bucureștiul, împreună cu Varșovia și Sofia se numărau printre orașele pe care angajații agenției le dezavuau, 90% dintre aceștia precizând ca preferau să demisioneze decat sa se mute în aceste orașe în cazul în care vreunul din ele va câștiga în cursa pentru noul sediu al instituției europene.

De altfel, nici nu este de mirare, dacă privim clipul de prezentare al Olandei și dacă ținem cont că oferta Bucureștiului conținea unele promisiuni cu care Bruxeles-ul nu s-a lăsat amăgit, precum românii. Pregatirea candidaturii României a fost realizată de un grup de lucru interinstituțional, format din reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

 

Amsterdamul se număra însă printre orașele în care cei mai mulți dintre angajați iși doreau să se mute noul sediu, așa că rezultatul votului de ieri îi mulțumește pe deplin și nu vom asista la um val de demisii, așa cum probabil s-ar fi întâmplat dacă agenția s-ar fi mutat la București sau în alt oraș din această zonă a Europei.

România trebuie astfel să își ia adio de la beneficiile pe care unii reprezentanți ai autorităților le visau cu ochii deschiși, vorbind despre cei 900 de angajați ai agenției care se vor muta la București împreună cu familiile, vor locui în apartamente pentru care vor plati chirii consistente, despre conferintele internaționale care vor aduce în România mii de participanți, care vor ocupa la capacitate maxima hotelurile și vor cheltui sume consistente care se vor reflcta și în buget, sau despre avantul pe care îl va lua industria farmaceutică, odată cu relocarea sediului agenției în Capitală.

În perioada următoare, Comisia va pregăti propuneri legislative care să reflecte votul de luni, pentru „adoptare în cadrul procedurii legislative ordinare, cu implicarea Parlamentului European. Consiliul și Comisia se angajează să se asigure că aceste propuneri legislative sunt prelucrate cât mai repede posibil, având în vedere urgența problemei”, se menționează într-un anunț al CE, după desemnarea câștigătorului.

 

Comisia Europeană a prezentat, pe data de 1 octombrie, evaluările privind ofertele de găzduire a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), notând mai multe lipsuri ale ofertei Bucureştiului.

Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, oferta României nu a conținut:

-informaţii suficiente privind frecvenţa mijloacelor de transport care fac legătura cu aeroportul,

-precizari privind eventuala extindere a costurilor de funcționare și mentenanță a sediului,

-informații privind „condițiile speciale oferite privind toate costurile și infrastructurile dedicate”,

-detalii despre „beneficiile suplimentare” pe care Guvernul României intenționează să le ofere,

-detalii despre spațiile pentru copii personalului și despre capacităţile şcolilor în limbi străine,

-detalii despre suprafețele anumitor spații de lucru ale virtualului sediu din București al EMA și despre standardele acestora.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este responsabilă pentru evaluarea științifică, supravegherea și monitorizarea siguranței medicamentelor în UE. EMA este esențială pentru funcționarea pieței unice a medicamentelor în UE, se menționează pe pagina oficiala a Comisiei Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*