Noi condiții de accesare a serviciilor medicale din Marea Britanie, de către cetățenii români

10 decembrie 2020 | 0 comentarii |

La 31 decembrie expiră perioada de tranziție convenită după Brexit și intră în vigoare noul sistem de înregistrare britanic pentru cetățenii din alte state.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că, începând cu anul viitor, se schimbă regulile prin care cetățenii din România, fie că sunt asigurați sau nu, pot beneficia de servicii medicale în Marea Britanie. Până la 31 decembrie mai sunt valabile reglementările care se aplică la nivelul tuturor statelor Uniuni Europene, însă după acea dată expiră perioada de tranziție stabilită între UE și Marea Britanie după Brexit. Astfel, până la sfârșitul anului, cetăţenii români şi membrii lor de familie beneficiază în Marea Britanie de acelaşi tratament care li se aplică în prezent tuturor cetăţenilor unui stat membru UE, respectiv legislaţia europeană privind libera circulaţie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit. În mod similar, și cetățenii britanici, împreună cu familiile lor, beneficiază în România de acelaşi tratament care li se aplică cetăţenilor unui stat membru UE, până la expirarea perioadei de tranziție.

Dup 1 ianuarie regulile se schimbă, intrând în vigoare prevederile Acordului de retragere, care se aplică între Marea Britanie și UE. Conform acestora, cetăţenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic, EU Settlement Scheme – EUSS, vor avea acces serviciile medicale pe teritoriul Marii Britanii în baza prevederilor legislaţiei naţionale din această țară.

 

Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia să ca persoanele respective să se fi aflat pe teritoriul Marii Britanii înainte de data de 1 ianuarie 2021.

CNAS mai transmite că asiguraţii români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Marea Britanie, precum şi în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare. „Dreptul asiguraţilor români de a accesa prestaţiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Marii Britanii va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceştia se află într-un context transfrontalier România – Marea Britanie, context iniţiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condiţiile prevăzute în Acordul de retragere” se arată într-un comunicat al CNAS.

 

În ceea ce-i privește pe cetățenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere, și care se vor deplasa în Marea Britanie pentru mai mult de 6 luni, aceștia trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigraţie, care le va permite să acceseze asistenţă medicală în prin Sistemul Național de Sănătate britanic.

În mod similar, conform aceluiași Acord de retragere, cetățenii britanici care au dreptul la rezidenţă legală pe teritoriul României vor avea acces la servicii medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislaţiei naţionale şi ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială. Aceștia vor avea dreptul să acceseze serviciile medicale corespunzătoare sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, atât timp cât îndeplinesc condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care vor intra sub incidența noilor prevederi de la 1 ianuarie, pe site-ul CNAS a fost creată o secțiune specială, care cuprinde toate aceste informații și care va fi actualizată permanent,  pe măsură ce se vor stabili noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE şi Marea Britanie. Totodată, CNAS anunță că, persoanele care doresc informaţii suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro, pentru a primi răspunsul experţilor din cadrul instituției.


Adaugati un comentariu


 

*