Asigurații vor putea solicita CNAS lista cu deconturile efectuate pe numele lor

5 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul legislativ a fost respins de senatori, dar a primit vot favorabil în Camera Deputaților, care a avut calitatea de for decizional.

 

Ieri a fost aprobat, în Parlament, un proiect legislativ care va obliga Casa Națională de Asigurări de Sănătate să comunice asiguraților, la solicitarea acestora, lista cu deconturile efectuate în anul precedent pe numele lor, specificându-se serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul asiguraţii, precum și contravaloarea acestora, denumirea furnizorilor care le-au efectuat sau eliberat şi data efectuării ori eliberării acestora.

Inițial, proiectul a fost respins în Senat, dar în urma dezbaterii din Camera Deputaților, care a avut calitatea de for decizional, a primit vot favorabil, documentul legislativ urmând să fie transmis președintelui Iohannis, pentru promulgare, pentru a intra în vigoare.

Actul normativ prevede că orice asigurat va putea solicita, casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, lista deconturilor de care a beneficiat în anul anterior, din fondul asigurărilor de sănătate. Casa va fi obligată să îi comunice, în termen de 45 de zile, fie în format electronic, fie prin poștă, datele mai sus menționate. De asemenea, lista cu aceste deconturi va putea fi accesată de asigurați și prin intermediul DES – Dosarul electronic al pacientului.

 

Parlamentul a respins însă un singur amendament care prevedea ca CNAS să transmită anual asiguraților o scrisoare cu lista acestor cheltuieli, după modelul implementat în alte state din Europa. Motivul pentru care acest amendament a fost respins a fost acela că acest demers ar fi unul prea costisitor, rămânându-se la varianta ca datele despre deconturi să fie furnizate de CNAS doar la cererea asiguraților, cu respectarea termenului de 45 de zile.

CNAS efectuează, anual sau ori de câte ori este cazul, analize, studii şi prelucrări de date în scopul transparentizării modului în care serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale sunt decontate din bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, mai prevede proiectul.

Inițiatorul proiectului legislativ spune că scopul urmărit este acela de a combate corupția din sistemul asigurărilor de sănătate și „sifonarea” banilor asiguraților.

 

Dep. Tudor Pop

Proiectul a fost depus la Senat, pe 29 noiembrie 2017, de către parlamentarii USR Tudor Pop, Dan Barna şi Cristian Ghinea, care precizau că astfel doresc să deschidăun front de luptă împotriva corupției din sistemul de asigurări de sănătate, oferind asiguraţilor acces la absolut toate cheltuielile decontate în numele lor”.

După votul final, inițiatorul legii a declarat că „acceptăm, în sfârşit, faptul că avem o problemă uriaşă cu decontările fictive și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele mafiei din Sănătate, şi nu pe îngrijirea pacienţilor. Am mai făcut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sănătate: respect şi mai multă putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguraţilor de a verifica ce anume şi cât se decontează de către CNAS în numele lor. Practic, fiecare asigurat va putea suprapune raportul de cheltuieli de la CNAS peste serviciile medicale oferite în realitate – ceea ce în alte democraţii e o banalitate. Astfel, asiguraţii vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor şi pot reclama posibile fraude făcute în numele lor. Înainte de această iniţiativă, accesul era foarte greoi şi extrem de limitat, asiguraţii primind rapoarte, şi acelea foarte întârziate, doar pentru serviciile medicale oferite”, a mai precizat Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

 


Adaugati un comentariu


 

*