Uniunea Europeană și-a atins ținta de vaccinare. România rămâne la coada clasamentului

Anunțul a fost făcut de președinta Comisie Europene, care a precizat că 70% din populația adultă a Uniunii a fost vaccinată cu schemă completă împotriva Covid-19.

 

Ursula von der Leyen

În timp ce România încearcă să-și convingă cetățenii să se vaccineze oferindu-le tichete de masă de 100 de lei și șansa de a câștiga un milion de lei la loterie, alte state din Uniunea Europeană stau mult mai bine la acest capitol, iar valul patru al pandemiei nu mai reprezintă pentru ele o amenințare majoră.

Datorită numărului mare de persoane vaccinate în aceste țări, astăzi s-a atins ținta de vaccinare de 70% din populația adultă, la nivelul Uniunii Europene. Tradus în cifre, acest procent înseamnă că aproximativ 256 de milioane de cetățeni adulți ai UE au primit schema completă de vaccinare împotriva Covid-19 cu vaccinuri de la Pfizer/BionTech, AstraZeneca sau Moderna, ori doza unică de vaccinul produs de Johnson & Johnson.

Vaccinarea completă a 70 % dintre adulții din UE din luna august este deja o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate și poziționează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Pandemia însă nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toți cei care pot fi vaccinați să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm și restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să își sprijine partenerii în acest efort, în special țările cu venituri mici și medii, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

 

Ținta de 70% din persoanele adulte vaccinate a fost fixat în luna ianuarie a acestui an, atunci când a început campania de vaccinare la nivelul UE. Oficialii au precizat, atunci, că această țintă ar trebui atinsă în vară. La momentul respectiv, anunțul a fost interpretat ca și cum fiecare dintre cele 28 de țări membre UE ar fi trebuit să atingă acest obiectiv până acum, însă enunțul se referea la Uniune, în ansamblul ei. Chiar dacă a fost atins acest obiectiv, există diferențe majore între ratele de vaccinare din țările membre, potrivit datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC). Malta este țara cu cea mai mare rată de vaccinare, 90% din populația adultă având la acest moment administrată schema completă. Urmează Irlanda și Portugalia cu peste 85% și Franța cu peste 72% dintre adulți vaccinați.

România se află în prezent în pe penultimul loc în clasamentul UE, cu doar puțin peste 5,1 milioane de persoane vaccinate complet, după ce la debutul campaniei se clasa între primele 4 țări ca rată de vaccinare. La ora actuală, doar puțin peste 31% dintre adulții din țara noastră sunt vaccinați complet, cu mult sub previziunile optimiste ale premierul Cîțu, la începutul verii, care estima că în septembrie vor fi 10 milioane de români vaccinați.

După noi mai este doar Bulgaria, care și-a vaccinat complet doar 20% din populația adultă, în timp ce țări precum Croaţia, Letonia, Slovenia şi Slovacia şi-au imunizat complet aproximativ jumătate din populaţia cu vârsta de peste 18 ani.

 

Stella Kyriakides

Foarte mulțumită de atingerea țintei de 70% rată de vaccinare în UE s-a declarat și Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară. Aceasta a subliniat însă că trebuie eliminat „decalajul în ceea ce privește imunitatea și să blocăm accesul pentru noile variante (ale coronavirusului – n..r.), iar ca să facem acest lucru, vaccinările trebuie să câștige cursa împotriva variantelor”.

Oficialii europeni subliniază că vaccinarea rapidă și completă a tuturor populațiilor vizate – în Europa și la nivel mondial – este esențială pentru a controla impactul pandemiei și, de acecea, UE a exportat jumătate din vaccinurile produse pe continent către alte țări din lume, adică aceeași cantitate pe care a furnizat-o cetățenilor săi, au subliniat oficialii europeni.

Ținând cont de amenințarea reprezentată de noile variante ale virusului, Comisia a semnat, la 20 mai, un nou contract cu BioNTech-Pfizer, pentru livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri între sfârșitul anului curent și 2023, precum și al doilea contract pentru 150 de milioane de doze de la Moderna. Este posibil să urmeze și alte contracte, aceasta fiind „polița de asigurare” a UE împotriva potențialelor valuri viitoare de COVID-19.

Comisia Europeană a rezervat până în prezent 4,6 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și este în curs negocieri pentru doze suplimentare, colaborând în același timp cu industria farma pentru a spori capacitatea de producție a vaccinurilor și de abordare a noilor variante, cu scopul de a dezvolta și de a produce rapid vaccinuri eficace împotriva acestor variante pe scară largă.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*