De astăzi se reiau zborurile din și către Marea Britanie

Măsura a fost adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și intră în vigoare începând cu ora 19.00.

 

În urmă cu două săptămâni, România și mai multe state europene au suspendat legăturile aeriene cu Marea Britanie, după ce aici fusese identificată o nouă tulpină de SARS-CoV-2 cu un grad de contagiozitate mult mai ridicat. Măsura a fost impusă pentru a preveni răspândirea acestei tulpini, despre care s-a stabilit că nu provoacă forme mai grave de Covid-19 și este vulnerabilă în fața vaccnului, însă este cu 70% mai contagioasă decât celelalte tulpini.

Măsura adoptată la acea vreme era valabilă timp de14 zile, iar la expirarea acestui termen, a fost făcută o nouă evaluare a situației, în urma căreia s-a decis că zborurile către și dinspre Marea Britanie pot fi reluate. Măsura a fost dispusă și de această dată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și intră în vigoare din această seară, începând cu ora 19.00, fiind vorba de prima hotărâre adoptată de acest for în 2021.

Astfel, „începând de luni, 04.01.2021, ora 19.00, se permite reluarea zborurilor spreți dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din și către România, pentru toate aeroporturile din România” după cum se arată în documentul legislativ.

 

Accesul în țară al persoanelor care sosesc din aceste zone rămâne însă condiționat de prezentarea certificatului unui test negativ, rapid antigenic sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară. Cei care nu prezintă o astfel de dovadă, sunt obligați să intre in carantină pentru o perioadă de 14 zile. De la măsura carantinării sunt exceptate însă anumite categorii precum piloții de aeronave și personalul navigant, conducătorii autovehiculelor de transport marfă mai grele de 2,4 tone, cei ai autovehiculelor de transport persoane, dar și persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării.

Totodată, mai sunt scutiți de la măsura carantinării  membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora.

 

Până la acest moment, în România nu a fost confirmat nici un caz de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, deși o astfel de informație a fost lansată ieri în spațiul public. Ar fi fost vorba de un pacient întors recent din Marea Britanie și internat la Institutul Matei Balș, însă informația a fost dezmințită printr-un comunicat oficial al Grupului de Comunicare Strategică.În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină. Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat. În laboratorul de genetică din cadrul institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini” se arată în documentul remis ieri.

 

Pe de altă parte,  referitor la asistența medicală de care vor putea beneficia românii în Regatul Unit, post-Brexit, CNAS transmite că „aranjamentele privind asigurările de sănătate” existente până la 31 decembrie 2020 se vor aplica și după 1 ianuarie 2021, potrivit acordului semnat cu Uniunea Europeană. Astfel, un cetățean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (turist, student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) „va continua să beneficieze de asistența medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC)”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru perioade de ședere mai lungi de șase luni, legislația internă a Marii Britanii privind imigrația va putea impune o suprataxă pentru asistență medicală ca și condiție pentru eliberarea unei vize de intrare și de cetățenilor UE, dar această taxă va fi rambursată studenților și persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deținătorii de documente portabile S1).

 

Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituției competente din statul în care sunt asigurate. Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidența reglementărilor determinate de acordul post-Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secțiune specială, în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit, persoanele care doresc informații suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro sau la numărul de telefon 0769-087.103.

 


Adaugati un comentariu


 

*