Noi boli transmisibile sub supravegherea Comisiei Europene

Lista bolilor transmisibile a fost actualizată cu maladii nou apărute, dar și cu unele reapărute după o perioadă îndelungată, deși acestea se credeau eradicate.

 

Una dintre atribuțiile principale pe care le are Comisia Europeană (CE) este actualizarea periodică a listei bolilor transmisibile și a problemelor conexe de sănătate care trebuie avute în vedere, astfel încât să se poată asigura acoperirea acestora de către rețeaua de supraveghere epidemiologică din spațiul comunitar. Din această rețea fac parte specialiști din cadrul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și autoritățile naționale competente cu atribuții în supravegherea epidemiologică, în România, astfel de structuri funcționând în cadrul fiecărei direcții de sănătate publică din județe. O altă atribuție importantă e experților CE este stabilirea definițiilor cazurilor privind fiecare boală transmisibilă și problema specială de sănătate aferentă, date pe care statele membre le vor folosi atunci când împărtășesc informații cu rețeaua de supraveghere epidemiologică, astfel încât să se asigure comparabilitatea și compatibilitatea datelor colectate la nivelul Uniunii Europene.

Recent, o nouă actualizare a listei bolilor transmisibile aflate sub supraveghere în spațiul comunitar a fost realizată, iar câteva noi maladii recent apărute sau care au reînceput să se manifeste au fost incluse. Astfel, noua lista include noi denumiri precum Chikungunya – o boală provocată de virsul cu același nume transmis de țânțari din clasa Aedes, originari din zonele tropicale dar extinși pe toate continentele, infecțiile cu virusul Zika, neuroborrelioza Lyme și Dengue, sau febra denga – o infecția cuzată tot de un virus transmis prin intermediul înțepăturilor de țînțari.

 

Andrea Ammon

Lista actualizată include și definiții corespunzătoare ale cazurilor, totodată fiind revizuite definițiile pentru alte boli transmisibile și problemele de sănătate conexe, cum ar fi rezistența antimicrobiană și infecțiile asociate asistenței medicale. Actualizările periodice, la fel ca și cea operată recent, sunt impuse de apariția de noi informații științifice, de evoluția diagnosticării și a practicilor de laborator, având avizul științific al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

În aceeași perioadă, Centrul european de prevenire a prezentat și raportul anual pentru 2017, document din care reiese că anul trecut nu a fost unul marcat de izbucniri excesive ale unor maladii, însă au existat două amenințări grave la adresa sănătății publice: rezistența la antibiotice și acoperirea vaccinală tot mai scăzută la nivelul tuturor țărilor din UE. Facând referire la acest ultim aspect, Andreea Ammon directorul ECDC, a declarat că „există dovezi copleșitoare cu privire la faptul că vaccinurile funcționează, dar mulți părinți refuză în continuare să își imunizeze copiii, ignorând faptul că nu vaccinarea reprezintă cel mai mare risc pentru copiii lor”.

 

În ceea ce privește principalele riscuri  pentru sănătatea publică în anul 2017, acestea au fost reprezentate de numărul mare de cazuri de ciumă din Madagascar, câteva epidemii de rujeolă în Europa și un sezon de gripă deosebit de dificil, care a durat până după începutul anului 2018. Ultimele două fenomene s-au resimțit din plin și în România, unde epidemia de rujeolă a răpit deja 59 de vieți, iar gripa a provocat peste 100 de decese, toate înregistrate în cursul anului 2018.

Recentele epidemii precum Ebola din vestul Africii și răspândirea rapidă a altor virusuri, cum ar fi sindromul respirator acut au dovedit cât de limitate sau chiar inexistente sunt programele de prevenire și control a infecțiilor  la nivel mondial. Combinate cu lipsa rezervelor de apă și igiena neadecvată acestea reprezintă o amenințare la adresa sănătății globale. În astfel de epidemii, în loc să servească drept punct de control al infecțiilor, instituțiile sanitare devin focare de infecție pentru angajați, pacienți, dar și pentru comunitate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, practicile de îngrijire medicală defectuoase și lipsa unui control real al infecțiilor afectează sute de milioane de pacienți în fiecare an. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că în fiecare an, în Europa apar mai mult de 2,6 milioane de cazuri noi de infecții asociate îngrijirilor medicale. Multe sisteme de sănătate eșuează în a clădi fundații  solide pentru reducerea riscurilor și răspândirea focarelor associate asistenței medicale. De asemenea, se tolerează un nivel inacceptabil de scăzut al prevenției și controlului infecțiilor în practica medicală de zi cu zi”, se mai arată în raportul semnat de directorul ECDC.

 


Adaugati un comentariu


 

*