MAI achiziționează 22 de elicoptere noi pentru situaţii de urgenţă

18 iulie 2018 | 0 comentarii |

Se va suplimenta astfel dotarea Inspectoratului General de Aviație cu elicoptere pentru intervenţii de salvare în mediul montan echipate medical și pentru căutare-salvare şi cu cel puțin un simulator de zbor.

 

Guvernul a aprobat marți, printr-o Ordonanță  de Urgență, suplimentarea dotării Inspectoratului General de Aviație (IGAV) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu 22 de elicoptere și cel puțin un simulator de zbor. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost desemnat drept unitate de achiziţii centralizată pentru achiziționarea a 10 elicoptere uşoare echipate medical, pentru salvare în mediu montan, şi 12 elicoptere medii/grele pentru căutare-salvare, dar și cu cel puţin un simulator de zbor destinat pregătirii personalului navigant.

Acestea vor îmbunătăţi substanţial capacitatea de răspuns şi de pregătire în cazul situaţiilor de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită. De asemenea, amplasarea în teritoriu a resurselor ce vor fi achiziţionate va permite furnizarea unui răspuns rapid în situaţii de urgenţă pe întreg teritoriul naţional, dar şi acoperirea a două componente esenţiale a misiunilor de căutare-salvare, respectiv cele din mediul montan şi misiunile pe mare”, se precizează într-un comunicat remis de MAI.

 

În același comunicat se menționează că dotarea era necesară pentru că, în momentul de faţă, Inspectoratul General de Aviaţie dispune doar de 22 de aeronave (20 elicoptere şi 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% faţă de totalul prevăzut.

Vechimea elicopterelor ajunge până la 45 de ani, şase dintre ele având o vechime între 25 şi 45 de ani şi alte două între 34 şi 40 de ani”, se subliniază în comunicatul amintit.

În deschiderea ședinței de Guvern, prim-ministrul Viorica Dăncilă a ținut să sublinieze că achiziţia se va face din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), din care MAI beneficiază de aproximativ 600 milioane de euro. Din această sumă, aproximativ 170 milioane Euro au fost alocate pentru achiziţia de elicoptere.

În perioada următoare, IGSU va iniţia o licitaţie deschisă având ca scop încheierea unui acord cadru pentru satisfacerea necesităţilor ministerului, în valoare de aproximativ 418 milioane euro şi care se va derula pe parcursul a patru ani.

 

În luna aprilie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a fost desemnat unitate de achiziţii centralizată pentru cumpărarea de elicoptere şi simulatoare de zbor necesare pentru intervenţia în situaţii de urgenţă.

La momentul respectiv, autoritățile recunoșteau că Inspectoratul General de Aviație din MAI are în dotare doar 14 elicoptere ușoare, din care 10 pentru misiuni aeromedicale, și nu dispune de capabilităţile necesare executării tuturor misiunilor specifice gestionării situaţiilor de urgenţă. S-a acceptat astfel că este necesară achiziţionarea unor elicoptere noi, cu dotări moderne, care să poate fi folosite în misiunile de salvare. „Se are în vedere achiziţia de elicoptere uşoare pentru intervenţii de salvare în mediul montan echipate medical, elicoptere de căutare-salvare şi achiziţia unui simulator destinat pregătirii personalului navigant”, arătau, la momentul respectiv, autoritățile din MAI.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*