Declarația Unică și Formularul 230 se pot depune până la 31 iulie

13 martie 2019 | 0 comentarii |

Contribuabilii care îşi vor achita obligaţiile până la sfârşitul lunii iulie primesc o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate pentru 2018.  

 

Veste bună pentru românii care nu și-au depus, la Fisc, Declarația Unică, dar și pentru cei care vor să contribuie, prin redirijarea cotei de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit datorat statului, către ONG-uri, venind astfel în sprijinul unor cauze sociale, medicale sau din orice alt domeniu.

Executivul a aprobat, marți, o ordonanță de urgență prin care se prorogă termenul limită până la care trebuie depuse Declaraţia Unică și Formularul 230, care era 15 martie, până la 31 iulie, astfel că românii au la dispoziție, patru luni și jumătate în plus.

Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se propune, pentru anul 2019, prorogarea termenului de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi a formularului 230 «Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii», până la data de 31 iulie 2019, inclusiv”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ publicat de Ministerul Finanțelor, săptămâna trecută.

 

Potrivit Ministerului Finanţelor, Declaraţia Unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaraţia unică pentru veniturile încasate în 2018 trebuie depusă de către PFA-uri şi PFI-uri, dar şi de către persoanele care înregistrează venituri din drepturi de autor, din chirii, dividende, vânzare de acţiuni etc.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri dar optează pentru plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate.

Ministerul Finanțelor și-a motivat decizia de prelungire a perioadei de depunere a Declarației Unice și a Formulaului 230 prin nevoia de a evita blocarea sistemului electronic al ANAF, în condiţiile în care, din acest an, Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale se depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) şi a serviciului „Depunere declaraţii”, prin portalul e-guvernare.ro.

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, înaintea ședinței de Guvern, că toţi cei care îşi plătesc obligaţiile până la sfârşitul lunii iulie vor beneficia de o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit şi din contribuţiile sociale datorate pentru anul trecut”.

Dăncilă a mai spus că s-a prelungit, până la aceeași dată, termenul până la care se va putea depune Formularul 230, pentru a veni „în sprijinul cetăţenilor care doresc să doneze 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, precum şi al organizaţiilor neguvernamentale beneficiare care colectează, centralizează şi depun Formularul 230”.

Astfel, se prorogă până la 31 iulie 2019:

– termenul de depunere a Declaraţiei unice;

– termenul de depunere a Declaraţiei 230 pentru redirecţionarea a 2% sau 3,5% din impozit;

– termenul de plată a impozitului şi contribuţiilor sociale;

– termenul pentru acordarea bonificaţiei de 5% pe 2018.

 

Aproximativ un milion de persoane fizice trebuie să completeze şi să depună de­claraţia unică pentru a plăti impozitele pe ve­nit şi contribuţiile pe anul 2018, până pe data de 31 iulie. Începând de anul acesta, Agenţia Naţională de Admi­nis­trare Fiscală (ANAF) nu mai emite decizii de impunere pentru impozitele şi contri­bu­ţiile datorate de PFA-uri sau PFI-uri (profesii liberare precum medici, avocaţi, contabili), iar cei care completează greşit declaraţia unică sunt direct răspunzători pentru ceea ce declară.

Până anul trecut, persoanele fizice depuneau declaraţiile la ANAF, un inspector fiscal se uita pe dosare, emitea decizie de impunere şi spunea cât trebuie să plătească fiecare- impozit pe venit, CAS sau CASS.

Acum, ANAF nu mai intervine. Persoanele fizice îşi calculează singure obligaţiile către stat, așa că pentru completarea corectă a declaraţiei unice este necesar ca să ai un minim de cunoştinţe fiscale, pentru că bifând greşit rişti să te trezeşti cu impozite mai mari de plată…

 


Adaugati un comentariu


 

*