ONG-urile din Sanatate, principalii beneficiari ai impozitului redirectionat

La finalul perioadei in care romanii si-au putut exprima optiunea de a dona 2 la suta din impozit catre anumite organizatii, cele mai multe fonduri au ajuns in conturile organizatilor umanitare cu activitati in acest domeniu.

 

boli rare autismAstazi s-a incheiat, oficial, perioada in care orice contribuabil putea opta pentru directionarea a 2 la suta din impozitul pe care il plateste la Stat, catre conturile unor asocaitii sau fundatii cu activitati in diverse domenii si servind anumite cauze. Cei care au obtinut venituri salariale in 2015 au putut sa-si exprime aceasta optiune completand si depunand la ANAF Formularul 230, iar cei care au obtinut venituri si din alte surse decat salariul, au avut posibilitatea sa faca aceasta mentiune in Declaratia 200, pe care au fost obligati sa o depuna pana ieri la sediile aceleiasi institutii.

Imbucurator este faptul ca romanii au inteles ca pot ajuta prin aceasta contributie la dezvoltarea unor proiecte in diferite domenii, iar de la an la an se arata tot mai receptivi la campaniile desfasurate in acest sens de organizatiile si fundatiie care pot beneficia de aceasta redirectionare de impozit.

Cei mai multi dintre romanii care au fost de acord cu redirectionarea a doi la suta din impozit au optat pentru organizatiile umanitare, in topul preferintelor fiind cele care activeaza in domeniul Sanatatii, deruland proiecte in acest sector sau sprijinind anumite categorii de pacienti ori persoane cu dizabilitati

 

smurd-ranitAstfel, conform unui comunicat remis de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic la finalul perioadei in care Formularul 230 si Declaratia 200 puteau si depuse la ANAF, organizatiile catre care cei mai multi dintre comntribuabili au dorit sa le fie redirectionat procentul din impozit sunt in ordine asociatia Help Autism, Fundatia pentru SMURD si Hospice Casa Sperantei. Acestea sunt ONG-urile care au reusit sa mobilizeze cei mai multi contribuabili in vederea redirectionarii profitului catre cauzele pe care le sustin, in consecinta beneficiind si de cele mai mari sume care le vor fi virate in conturi din aceste contributii. Astfel, asociatia Help Autism va beneficia de 3,2 milioane de lei, Fundatia pentru SMURD de 1,8 milioane de lei, iar Hospice Casa Sperantei de 1,2 milioane de lei. Pe locul patru in topul preferintelor contribuabililor si al sumelor redirectionate se afla organizatia Salvati Copiii, care va primi 903.000 de lei. In clasamentul primelor 10 ONG-uri care vor beneficia de redirectionari se mai afla pe locul 8 Asociatia de terapie comportamentala aplicata, care va primi 491.000 de lei, pe locul 9 asociatia Captivi in propria minte, cu 488.000 de lei si pe locul 10 asociatia Mereu aproape langa tine, cu 469.000 de lei.

 

HOSPICE 18mai_04In total, circa 1,25 de milioane de contribuabili au redirectionat 2 la suta din impozitul pe venit aferent anului 2015, un procent de aproape 20 la suta din numarul total al acestora, insumand 90 de milioane de lei, fiind directionati catre activitati organizate in cadrul sectorului asociativ din Romania. In topul celor 50 de entitati, in ordinea sumelor atrase prin acest mecanism, peste 80 la suta dintre acestea deruleaza programe sociale, pentru persoane cu dizabilitati, pentru batrani sau copii. In total, primele 50 de organizatii au atras 20,1 milioane de lei.

Cu toate acestea, oficialii din Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic sustin ca „mecanismul 2 la sut din impozitul pe venit – ca sursa complementara de finantare a activitatii ONG-urilor – nu este suficient de cunoscut si ca atare nici utilizat in avantajul proiectelor extraordinare pe care organizatiile neguvernamentale le fac in plan central sau local”.

Posibilitatea de directionare a 2 la suta din impozitul pe veniturile anuale, oferind optiunea contribuabililor de a directiona o parte dintre veniturile anuale, a fost creata in urma cu 10 ani, in 2006, ajutand astfel la dezvoltarea sectorului neguvernamental, respectiv a cresterii impactului activitatilor acestuia.


Adaugati un comentariu


 

*