Medici ortopezi suspectați că se șantajau reciproc cu radiografiile pacienților

Aceștia vor ajunge în fața comisiei de disciplină a SJU Slatina și a Colegiului Medicilor, riscând sancțiuni care pornesc de la avertisment și până la desfacerea contractului de muncă, respectiv, suspendarea dreptului de liberă practică.

 

Caz straniu descoperit întâmplător la Spitalul Județean de Urgență din Slatina, după ce unitatea medicală nu a putut furniza o radiografie solicitată de polițiști pentru a fi folosită într-o cercetare penală, întrucât radiografiile constituie și documente medico-legale. Radiografia solicitată de anchetatori nu a fost de găsit, iar răspunsul din partea secției de Ortopedie a fost că aceasta, pur și simplu nu mai există.

Având în vedere că este vorba de un document medical și totodată medico-legal, care se atașează la fișa pacientului și în privința căruia există proceduri clare, conducerea unității medicale s-a autosesizat în acest caz, situația ca o radiografie să dispară pur și simplu nefiind una normală pentru un spital.

Prin urmare, s-a constituit o comisie de anchetă formată din directorul medical, directorul administrativ și consilierul juridic al spitalului, care a trecut imediat la efectuarea verificărilor în acest caz. Ca primă măsură, s-au efectuat controale amănunțite pe secția de Ortopedie, fiind verificate amănunțit  camera de gardă, saloanele, iar în final și vestiarele medicilor, care au fost deschise cu cheia.  Nu mică a fost mirarea membrilor comisiei de anchetă când în patru din cele 7 vestiare controlate au găsit nu mai puțin de 148 de radiografii, cele mai vechi datând din anul 2014.

 

Catalin Rotea

Curios era și faptul că în fiecare vestiar, radiografiile aparțineau unor pacienți tratați de alți medici decât proprietarii vestiarelor în care au fost găsite. Medicii acuzaţi susțin însă că radiografiile au fost făcute în policlinică și nu în spital și că nu constituie documente medico-legale, nu sunt de la fişele pacientelor, nu se arhivează și erau folosite strict pentru lucrări ştiinţifice.

Conducerea unității medicale i-a suspectat însă că dețineau filmele în scop de șantaj și că atunci când s-ar fi ivit ocazia, dacă un pacient ar fi avut plângeri ulterioare, colegul „binevoitor” al medicului care l-a tratat i-ar fi putut pune la dispoziție radiografia de care ar fi avut nevoie pentru a face demersurile ce se impun în astfel de situații.

Managerul spitalului, Cătălin Rotea, a declarat că „s-a făcut un raport către Comisia de disciplină, care va analiza aceste filme radiologice, se va stabili căror pacienţi aparţin, de ce nu sunt ataşate foii de observaţie, ce medici curaţi au tratat pacienţii respectivi. Comisia de disciplină, în urma unei verificări laborioase, urmează să stabilească, în următoarele zile, concluziile, iar în funcţie de aceste concluzii, vom vedea ce măsuri de disciplină trebuie luate”.

 

SJU Slatina

În privința sancțiunilor, managerul a precizat că acestea pot ajunge chiar până la desfacerea contractului de muncă, o decizie în acest sens urmând a fi luată după ce fiecare din cei patru medici va fi audiat în Comisia de disciplină și se va stabili care era scopul pentru care puseseră „la păstrare” radiografiile care ar fi trebuit să se afle atașate la fișele pacienților, în arhiva spitalului. De asemenea, comportamentul doctorilor va fi analizat și de Colegiul Medicilor, iar managerul nu a exclus nici varianta sesizării organelor penale, dat fiind faptul că respectivele radiografii constituie și documente medico-legale.

Cele mai multe radiografii, 81, mai exact, se aflau în vestiarul fostului șef de secție, în timp ce în vestiarele colegilor săi au fost găsite 42, 20, respectiv 5 astfel de documente medicale.

În aceeași zi, unul dintre medicii în cauză a sunat la 112 și a reclamat că i-a fost spart vestiarul, motiv pentru care la spital au ajuns și polițiștii, care au făcut constatările ce se impuneau și au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de furt şi continuă cercetările.

Managerul Cătălin Rotea a precizat că nu sunt probleme în ceea ce privește măsurile pe care comisia de anchetă le-a luat în acest caz.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*