Ordinul privind accesul la tratament în străinătate, extins și pentru sistemul privat de sănătate

13 martie 2019 | 0 comentarii |

Conform noilor prevederi, pacienții pentru care nu există tratament în sistemul public și acum sunt tratați în străinătate se vor putea adresa și clinicilor private din țară, iar tratamentul va fi decontat din Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.

 

Auzim frecvent că cineva are nevoie de un tratament în străinătate, pentru că în spitalele publice din România nu există posibilitatea de a beneficia de serviciile medicale care i-ar salva viața. În același timp, însă, anumite proceduri și tratamente care nu se fac în spitalele de stat se fac cu succes în unități medicale private din România, dar nu pot fi deccontate din Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate, deși ar costa mult mai puțin decât în străinătate. Iar asta se întâmplă din cauza legislației pe care, Patronatul Furnizorilor de Servicii medicale Private (PALMED) cere să fie schimbată și adaptată la nevoile pacienților. Despre eliminarea acestui neajuns a discutat, marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu reprezentanții PALMED. Desigur, în ecuație va fi inclusă și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) care decontează, practic, aceste servicii medicale.

În cadrul discuțiilor, care au avut loc la Ministerul Sănătății, au fost abordate mai multe subiecte, având ca numitor comun o mai bună colaborare între sistemul public de sănătate și cel privat, în beneficiul pacienților.

Baza acestei colaborări o va constitui un parteneriat instituțional ce va fi încheiat între Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și PALMED. Pornind de la faptul că sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci mai degrabă  se completează unul pe celalalalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate, în concordanță cu prevederile legale, indiferent de statutul  furnizorului  care le prestează, Sorina Pintea a precizat că draftul unui proiect privind acest parteneriat este deja în lucru la minister, urmând ca după finalizare să fie transmis, pentru consultare, tuturor instituțiilor implicate, pentru ca în final să se ajungă la un acord și să se semneze documentul care reglementează un astfel de parteneriat.

 

În acest context, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre posibilitatea extinderii Ordinului 50/2004, care prevede că accesul pacienților la tratamente în străinătate se face atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din țară, astfel încât prevederile actului normativ să cuprindă și sectorul privat din România.

În prezent, ordinul nu face nicio referire la sistemul privat din țară, deși unele dintre tratamentele care nu sunt disponibile în spitalele publice se regăsesc în sectorul privat de sănătate, la costuri mult mai mici și fără a mai fi nevoie ca pacienții să se deplaseze în străinătate în acest scop. Prin urmare, actualele reglementări permit doar decontarea tratamentelor în străinătate, obligând pacienții să apeleze la clinicile de peste hotare, când au la dispoziție aceleași tratamente și în țară, în mediul privat.

Considerăm că dialogul este primul pas pentru a clarifica şi rezolva ceea ce noi identificăm drept probleme. Agenda de lucru este una destul de încărcată şi avem întreaga disponibilitate pentru un grup activ, o comunicare constantă şi o colaborare eficientă, aşa cum se întâmplă în realitate între cele două sisteme, public şi privat”, a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.

 

Sorina Pintea a fost de acord că posibilitatea de a se trata în țară oferă un mai mare grad de confort pacientului, care nu mai este nevoit să călătorească la mii de kilometri distanță, scutindu-l totodată de o serie de cheltuieli suplimentare presupuse de drum și cazare. În aceste condiții, varianta extinderii prevederilor Ordinului 50/2004 și pentru sistemul privat de sănătate a fost agreată de ambele părți în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătății. „Este o alternativa cu beneficii pentru pacienți, dar și pentru sistemul de sănătate din România. Posibilitatea de a se trata în țară oferă un confort pacientului și îl scutește de costuri suplimentare cu deplasarea și cazarea în străinătate. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale atunci când sistemul public nu poate oferi serviciile necesare, se va face în funcție de costuri, ca și până acum. Practic, furnizorul privat din țară va putea oferi servicii medicale decontate de stat în baza Ordinului 50, în condițiile în care prețul acestor servicii va fi mai mic decât cel din ofertele din străinătate”, a precizat Sorina Pintea la finalul întâlnirii.

În cadrul aceleiași întâlniri s-a discutat și despre introducerea în contractul-cadru, începând din acest an, a serviciilor de telemedicină.

 


Adaugati un comentariu


 

*