Negocierile dintre ministrul Sănătății și sindicate continuă săptămâna viitoare

Prima întâlnire din acest an a autorităților cu reprezentanții angajaților a avut loc ieri, dar pentru că nu au ajuns la un consens, ambele părți au convenit ca discuțiile să fie continuate.

 

Ieri a avut loc prima rundă de întâlniri dintre ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și reprezentanții sindicatelor din domeniu, nemulțumiți de prevederile Ordonanței 114/2018, care a intrat în vigoare la începutul acestui an și care, spun aceștia, va avea repercusiuni negative asupra majorității angajaților din sistemul sanitar, așa cum Sănătatea Buzoiană a arătat într-un articol anterior.

Negocierile au avut loc în contextul în care Solidaritatea Sanitară declanșase deja o campanie de strângere de semnături pentru declanșarea unui protest public, iar liderul organizației, Viorel Rotilă, a declarat că, atât timp cât se poartă negocierile, nu va fi declanșată și campania de strângere de semnături pentru declanșarea grevei generale.

La rândul său, ministrul Sorina Pintea a ținut să menționeze că aplicarea Ordonanței 114 nu va duce la nici un fel de scăderi ale veniturilor salariale în sănătate, ba chiar se vor înregistra creșteri, doar că acestea „nu vor fi la nivelul așteptat”. „Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, aplicarea prevederilor Ordonanţei 114 nu duce la scăderi de venituri, dimpotrivă, aplicarea legii 153 merge înainte. Sunt categorii de personal care nu au beneficiat de majorările salariale la nivelul medicilor şi asistenţilor medicali, la nivelul 2022, cărora le cresc salariile şi implicit veniturile, cu prevederile Legii salarizării. Nu este vorba de pierderi la venituri în niciun caz, este vorba de creşteri ale veniturilor personalului medical, dar nu creşteri la nivel aşteptat, din cauza îngheţării sporurilor la nivelul lui decembrie 2018. Dar trebuie să recunoaştem că majorările salariale din domeniul sanitar au fost consistente. Niciun angajat din sistemul de sănătate nu va avea pierderi la venituri, dimpotrivă va avea câştiguri”, a precizat Sorina Pintea, la finalul întâlnirii de ieri.

 

Discuțiile purtate cu sindicaliștii au făcut referire în special la personalul auxiliar, la biologi, chimiști și farmaciști, însă ministrul a precizat că Ordonanța 114 nu va avea nicio influență negativă asupra salariilor medicilor și personalului medical auxiliar. În cazul acestora, documentul prevede înghețarea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018, însă veniturile vor crește conform prevederilor din Legea salarizării. „Gărzile şi sporurile care se aplică la salariile de bază şi sporurile de condiţii rămân îngheţate la nivelul 2018, dar salariaţii cărora le rămân îngheţate sporurile beneficiază de majorările aferente legii salarizării. Ordonanţa 114 prevede îngheţarea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018. Este vorba de egalizarea unor venituri, pentru că toată lumea s-a plâns că în sănătate sunt discrepanţe foarte mari. Noi spunem că încet-încet vom ajunge la echilibrarea acestor venituri”, a promis ministrul.

Sorina Pintea a mai anunțat că vor fi trimise și o serie de circulare către toate spitalele din țară, prin care să se explice angajaților cum se aplică, exact, prevederile acestei ordonanțe, întrucât acestea au fost, în multe cazuri, interpretate greșit, apărând astfel temerea că vor fi diminuate veniturile. „Aşa cum ştim, la nivelul spitalelor publice, de multe ori, interpretarea legii poate se face în defavoarea angajaţilor. Aveau aceste temeri cei de la sindicate. Prin urmare, am dat mai multe circulare anul trecut, dar şi anul acesta am discutat cu cei de la principalele federaţii sindicale, Solidaritatea şi Sanitas, şi am conchis că este nevoie de nişte precizări pe care să le trimitem spitalelor, direcţiilor de sănătate publică, precizări care să statueze exact cum se aplică această ordonanţă”, a mai precizat ministrul.

 

De cealaltă parte, Viorel Rotilă, liderul federației Solidaritatea Sanitară, a precizat că prima rundă de discuții cu oficialii de la minister a scos la iveală noi probleme pe care sindicaliștii nu le luaseră în considerare, motiv pentru care va fi necesară continuarea negocierilor, acesta fiind unul dintre aspectele asupra cărora s-a căzut de acord.

„Am început o negociere pentru a rezolva problemele, suntem în faza în care încercăm să stabilim împreună care sunt problemele şi să ajungem să recunoaştem. Există o serie de probleme şi veştile proaste, din nefericire, nu se limitează la cele la care credeam noi, după cum constatăm. De exemplu, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor va rămâne cel din 2018, în condiţiile în care noi speram să treacă la raportarea din baza actuală. Suntem în situaţia în care discutăm despre existenţa sau absenţa unei probleme şi nu vă ascundem că trebuie să facem împreună şi câteva calcule suplimentare pentru a avea o analiză concretă a impactului. Să nu ne trezim în situaţia în care, în februarie, iarăşi, salariaţii sunt nemulţumiţi când văd fluturaşul, că estimările nu au fost cele adecvate”, a declarat Rotilă la finalul întâlnirii de ieri.

S-a convenit ca următoarea rundă de discuții să aibă loc săptămâna viitoare, pe data de 15 ianuarie, când sindicaliștii și autoritățile se vor așeza din nou la masa negocierilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*