Prima întâlnire dintre ministrul Ioana Mihăilă și sindicaliștii din Sănătate

7 iulie 2021 | 0 comentarii |

Una dintre temele principale de discuție a reprezentat-o vaccinarea personalului medical, ca măsură esențială pentru protecția pacienților.

 

Reprezentanții principalelor organizații sindicale din sistemul sanitar au avut ieri, la Ministerul Sănătății, o primă rundă de discuții cu ministrul Ioana Mihăilă și cu secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, sindicatele și patronatele, dr. Levente Vass.

De cealaltă parte, la discuții au participat reprezentanți ai Federației Sanitas, ai federației Solidaritatea Sanitară, ai sindicatului Promedica și Federației Naționale Sindicală Ambulanța.

Una dintre temele principale de discuție a fost vaccinarea personalului medical, prilej cu care ministrul Ioana Mihăilă a subliniat importanța creșterii ratei de vaccinare ca măsură esențială pentru protecția pacienților. Subiectul a fost abordat în contextul în care sindicaliștii de la Sanitas și Solidaritatea Sanitară și-au manifestat nemulțumirea față de obligativitatea vaccinării și a testării personalului medical precum și a faptului că angajații care au imunitate naturală după ce au trecut prin boală sunt nevoiți să se testeze pe cheltuiala proprie.

 

S-a ajuns la concluzia că Ministerul Sănătății  va derula campanii de conștientizare a necesității de vaccinare în rândul angajaților din Sănătate, astfel încât vaccinarea voluntară să acopere un procent cât mai mare din salariați. Sindicaliștii de la Sanitas șiau menținut poziția împotriva obligativității vaccinării și testării salariaților din sistemul sanitar.

În același timp, cei de la Solidaritatea Sanitară s-au declarat de acord cu oportunitatea derulării unei campanii de vaccinare și a pârghiilor de stimulare a salariaților pentru a-i convinge să se vaccineze, reamintind că nici ei nu sunt de acord cu forme de constrângere. „Măsurile pro-active de convingere a salariaților pot fi implementate prin campanii comune de conștientizare, dar și prin intermediul organismelor profesionale. De asemenea, este necesar a fi luat în considerare și criteriul imunizării prin boală, nu doar al vaccinării. Totodată, am indicat problemele legate de datele existente în privința numărului de salariați din sistemul de sănătate vaccinați, cele oficiale fiind semnificativ diferite față de datele centralizate de noi”, au transmis aceștia la finalul întâlnirii.

 

În urma discuțiilor de la Ministerul Sănătății s-a mai decis constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai federațiilor reprezentative și personal tehnic din minister, care să elaboreze simulări astfel încât să nu se ajungă la scăderi ale veniturilor angajaților din sistemul sanitar public de stat. Totodată, ministrul a dat asigurări că va solicita unităților sanitare situația acordării stimulentului de risc și se va proceda la reglementarea situației.

În ceea ce privește personalul contractual care în perioada stării de alertă a fost încadrat pe perioadă determinată, Ministerul Sănătății va revizui proiectul de ordonanță de urgență, pentru a elimina unele aspecte constatate ca inadecvate de Ministerul Justiției în formularea inițială, astfel încât personalul angajat în pandemie să poată fi menținut în continuare în sistem. Totodată, se va revizui, începând din toamnă, ordinul privind aprobarea normativelor de personal, urmărindu-se în principal introducerea profesiei de moaşă.

S-a mai discutat despre acordarea creșterilor salariale personalului care nu a beneficiat de creșterea salarială integrală, prevederile legale referitoare la acordarea pensiei de urmaș în cazul angajaților din  domeniul sanitar morți la datorie, reducerea vârstei de pensionare și negocierea anexelor Contractului colectiv de muncă.

 


Adaugati un comentariu


 

*