Noi fake news-uri despre vaccinare, infirmate oficial

Acestea se referă la efectele nedorite pe care vaccinurile ant-Covid le-ar avea supra fertilității și la modul de raportare de către România a reacțiilor adverse.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Deși avalanșa de informații false și total aberante lansate de cei care se opun vaccinării a scăzut în intensitate, concomitent cu activitatea de imunizare, la acest moment încă mai sunt vehiculate câteva fake news-uri folosite de mulți ca argument suprem împotriva acestui act medical.

În conferința săptămânală de presă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a infirmat aceste informații, explicând care sunt premisele de la care acestea au pornit și care este, de fapt, realitatea. Prima informație falsă se referă la faptul că vaccinarea anti-Covid ar afecta fertilitatea. „Ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi o proteină, Sincitina-1, care are rol în maturarea şi dezvoltarea placentei, însă studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine. S-a vehiculat ideea că anticorpii anti-proteina Spike ar reacţiona încrucişat şi cu această proteină, care are rol în maturarea placentei, şi că, evident, ar cauza aceste probleme de fertilitate. Lucrurile nu stau deloc aşa.  Sunt studii făcute la persoanele vaccinate, s-au determinat anticorpii anti-Sincitină-1 în 15 cazuri şi nu s-au identificat aceşti anticorpi. Cu atât mai mult, sunt studii recent publicate care au arătat că după vaccinare nu se influenţează fertilitatea masculină, practic s-au uitat la anumiţi parametri din lichidul seminal şi sunt nemodificaţi faţă de starea anterioară, la un interval de circa două – trei săptămâni de la cea de a doua doză de vaccin”, a explicat medicul.

 

O altă informație infirmată este cea conform căreia proteina Spike generată după vaccinare ar circula prin sânge și a ar provoca diferite probleme grave. Realitatea este însă că proteina Spike apare și rămâne doar la locul de administrare a vaccinului, pentru că tocmai caracteristica sa principală o împiedică să migreze în tot organismul. „De aceea se numeşte proteină Spike, pentru că are, practic, un cârlig care o reţine pe membrana celulelor musculare la locul de administrare. Studiile efectuate după doza unu au arătat că există cantităţi extrem de mici de proteine Spike care circulă în primele două – patru zile de la vaccinare, iar această proteină dispare odată cu apariţia anticorpilor, pentru că aceasta este cea care generează apariţia lor”, spune coordonatorul campaniei de vaccinare. Acesta a adăuga că deși, aceasta este asemănătoare cu proteina virală, structura sa nu îi permite să fuzioneze cu membrana celulelor țintă, iar din acest motiv chiar dacă ar circula prin sânge, nu ar putea genera efecte nedorite, pentru că nu are nicio influență asupra celulelor.

 

A treia informație falsă a fost recent răspândită în spațiul public, făcând referire la faptul că România nu ar raporta la nivel european toate reacțiile adverse înregistrate în urma vaccinării. „Știm că la Agenţia Naţională a Medicamentului se pot raporta reacţii adverse de către profesioniştii din sănătate şi de către persoanele vaccinate sau de către aparţinătorii acestora. Fişa este evaluată de către Departamentul de farmacovigilenţă din Agenţia Naţională a Medicamentului, se iau toate măsurile necesare pentru a avea certitudinea că avem datele exacte şi verificabile pentru ca acea reacţie adversă să fie evaluată ştiinţific de către experţii de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului şi, ulterior, acea fişă de raportare se transmite în sistemul de raportare EudraVigilance, în care raportează toate ţările din spaţiul economic european”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. Acesta a adăugat că reacțiile adverse grave trebuie raportate la EudraVigilance în termen de 15 zile de la primirea fișei, iar cele mai puțin severe, în termen de 90 de zile. „Raportarea nu se face direct de către pacient sau profesionistul din sănătate, ci de către Agenţia Naţională a Medicamentului sau de către deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă, în speţă companiile farmaceutice. Există o platformă on-line de raportare pusă la dispoziţie de Agenţia Europeană a Medicamentului şi Comisia Europeană și am verificat personal dacă se regăsesc rapoartele de reacţii adverse, transmise de către Agenţia Naţională a Medicamentului pentru România, pentru toate cele patru tipuri de vaccinuri, fără a constata vreo problemă” a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Un alt subiect abordat în conferința săptămânală a fost legat de rata de infectare și numărul deceselor în rândul persoanelor vaccinate – un alt subiect preferat al antivacciniștilor care lansează date ce nu au nicio legătură cu realitatea.

Astfel, conform ultimelor date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică, de în ultimele două săptămâni, doar 0,3% din persoanele vaccinate au fost confirmate cu Covid-19, fiind vorba de 22 de persoane vaccinate cu prima doză și 70 de persoane cu schema completă. De la debutul campaniei de vaccinare până la finele săptămânii trecute, 23.814 vaccinate cu prima doză au fost testate pozitiv până la administrarea celei de-a doua doze, reprezentând un procent de doar 0,5% din total. În același timp, 4.990 de persoane vaccinate cu ambele doze au fost ulterior testate pozitiv, numărul lor reprezentând un procent infim de 0,1% din totalul celor vaccinați cu schema completă. Dintre cei depistați pozitiv după vaccinarea cu schema completă, 109 au decedat, însă niciunul dintre decese nu a avut legătură cu vaccinul. În același timp, s-au înregistrat și 492 de decese în rândul celor confirmați cu Covid-19 după prima doză de vaccin, însă nici în acest caz niciunul dintre decese nu a avut legătură directă cu vaccinul.

 

Rata de acoperire vaccinală la nivel național a ajuns în prezent la 28%, Bucureștiul și Clujul stând cel mai bine la acest capitol cu rate de 45,9% , respectiv 42,6%. Doar nouă județe au depășit o rată de 30%, în timp ce 25 de județe, printre care și Buzăul, au o rată cuprinsă între 20% și 30%, iar alte 8 județe nu au reușit să atingă pragul de 20%.

Numărul centrelor active de vaccinare s-a redus la 709, cu 1.134 de fluxuri, după ce activitatea a 117 centre a fost sistată temporar din cauza adresabilității foarte reduse. „În săptămâna precedentă am reevaluat eficienţa centrelor de vaccinare fixe. Circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puţin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte. Motiv pentru care, la acest moment, 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru şi, de asemenea, a fost redus numărul de fluxuri în centrele de vaccinare care au rămas active. În perioada următoare vor fi continuate aceste măsuri de eficientizare, pentru a menţine un echilibru corect între costuri. În perioada următoare, probabil că vom avea mult mai multe centre care vor avea activitatea sistată temporar, astfel încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui judeţ, pentru a asigura un acces cât mai bun al persoanelor la vaccinare. Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea Covid-19, ca urmarea a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global. De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta”, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*