Vaccinarea copiilor peste 12 ani și a pacienților din spitale intră în linie dreaptă

În spitalele cu centre de vaccinare pacienții pot fi deja vaccinați în timpul internării, iar vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 12-16 ani va începe cel mai târziu în prima parte a luni viitoare.

 

Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentului din Statele Unite a aprobat luni administrarea vaccinului anti-Covid de la Pfizer, începând cu vârsta de 12 ani, după ce limita minimă de vârstă stabilită inițial era de 16 ani. Decizia previzibilă vine după ce Canada a început deja de săptămâna trecută vaccinarea tinerilor cu vârste între 12 și 16 ani, iar la acest moment nu există niciun motiv de îndoială că o decizia similară va veni și din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că, de obicei, autorizările din partea agenției europene vin la aproximativ o lună după deciziile instituției similare din Statele Unite, așa că este posibil ca spre sfârșitul unii mai, vaccinarea cu serul de la Pfizer să fie permisă începând cu vârsta de 12 ani și în Uniunea Europeană. România va pune în practică această decizie imediat ce va fi aprobată, coordonatorul campaniei de vaccinare estimând că asta se va întâmpla cel mai târziu în prima parte a lunii iunie.

În cazul copiilor până în 18 ani, vaccinarea se va face cu acordul părinților, fiind folosite aceleași doze ca și în cazul adulților. De asemenea, administrarea se va face tot cu două doze, cea inițială fiind urmată la trei săptămâni de doza de rapel.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că începerea vaccinării în rândul tinerilor sub 16 ani nu va necesita suplimentarea numărului de doze, în condițiile în care este vorba de aproximativ 800.000 de persoane eligibile, iar România are contractate deja peste 20 de milioane de doze, care vor fi livrate până în septembrie. „Între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală, pentru că avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai adăugat că din luna iulie este foarte posibil ca cei de la Pfizer să livreze doze de vaccin reconstituit, ceea ce înseamnă nu va mai fi nevoie de prepararea acestuia la punctele de vaccinare, prin adăugarea de ser fiziologic. Pur și simplu se va extrage din flacon doza necesară și va fi administrată, ceea ce va ușura procesul de vaccinare, crescând capacitatea zilnică a fiecărui centru unde este folosit acest ser.

 

O altă inițiativă ce urmează a fi pusă în practică este vaccinarea pacienților cu boli cronice internați în spitale, bineînțeles, dacă aceștia sunt de acord cu acest act medical. La acest moment, vaccinarea pacienților este posibilă în spitalele în care mai funcționează încă centre de vaccinare, fiind necesar ca dozele să fie preluate din acele centre și administrate în spital. Din cele peste 300 de centre înființate în spitale la debutul campaniei, au mai rămas funcționale circa 100, iar intenția autorităților este să se înființeze centre pentru vaccinarea pacienților în toate spitalele care nu dispun în prezent. Acest lucru ar trebui să se întâmple până pe 17 mai, dată la care se dorește începerea vaccinări pacienților în toate spitalele, atât cele publice cât și cele private. „La nivelul fiecărui spital se va desemna un coordonator al activităţii de vaccinare împotriva Covid-19, coordonator care ar fi ideal să facă parte din serviciul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, însă, atunci când nu există un serviciu care să fie asigurat cu resursă umană într-o unitate medicală, se poate desemna un alt reprezentant de către managerul instituţiei. Se vor constitui echipe mobile care vor fi calibrate în funcţie de numărul de secţii, de numărul de paturi din spital, încât să se poată asigura fluent activitatea de vaccinare”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Acesta mai spune că este de preferat să se administreze vaccinul de la Johnson & Johnson întrucât este necesară o singură doză pentru imunizare. În cazul celorlalte vaccinuri, perioada până la rapel ar depăși în multe situații perioada internării, iar acesta ar fi un inconvenient. Totuși, dacă pacienții solicită să fie vaccinați cu un alt ser, vor primi vaccinul respectiv, urmând ca apoi să se prezinte la un centru de vaccinare pentru efectuarea rapelului, dacă vor fi externați între timp.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*