Pacienții internați cu boli cronice ar putea fi vaccinați anti-Covid direct în spital
Totodată, în centrele deschise la sediile operatorilor economici se vor putea vaccina și rudele angajaților, precum și localnicii din comunitate.
În situația în care adresabilitatea centrelor comunitare de vaccinare este în scădere, autoritățile caută soluții pentru a menține ritmul accelerat al campaniei de imunizare, profitând de faptul că în prezent sunt disponibile suficiente doze de vaccin. Astfel, în urma unei întâlniri care a avut loc la sediul Guvernului între reprezentanții autorităților și cei ai ONG-urilor, mediului de afaceri și asociațiilor reprezentative ale bolnavilor cronici, s-au stabilit noi moduri de acțiune care să contribuie la îmbunătățirea activității de vaccinare.
S-a stabilit astfel suspendarea limitării numărului de persoane pe care un aparținător le poate programa la vaccinare pe platforma on-line, astfel încât orice utilizator care are cont pe platformă să poată programa pe oricine apelează la ajutorul său. S-a mai stabilit totodată ca centrele care vor fi operaționalizate la sediile agenților economici să nu fie destinate exclusiv angajaților, aici putându-se vaccina și membrii familiilor acestora, dar și localnici din comunitățile respective, în cazul în care nu este amenajat în zonă un alt centru de vaccinare.
De asemenea, în cadrul conferinței săptămânale pe tema vaccinării anti-Covid, coordonatorul campaniei, dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat că se are în vedere și includerea spitalelor non-Covid în activitatea de vaccinare. Este vorba de spitalele în care sunt tratați pacienți cu boli cronice și care astfel ar putea fi vaccinați pe timpul internării, beneficiind în același timp și de consiliere și supraveghere medicală post-vaccinare.
Medicul militar a mai anunțat că, la nivel național, capacitatea de vaccinare a depășit 140.000 de locuri zilnic, după ce capacitatea de imunizare în centrele în care se administrează serul de la Pfizer a fost crescută de la 72 la 84 de persoane pe zi. Acest lucru s-a văzut în raportarea de ieri privind activitatea de vaccinare, care consemnează un nou record de persoane vaccinate într-o zi, respectiv 88.884. La acest moment în țară funcționează 992 de centre de vaccinare pe toate tipurile de vaccinuri, acumulând un total de 1.476 de fluxuri.
Dr. Valeriu Gheorghiță neagă că activitatea de vaccinare a ajuns într-un impas, precizând că în acest caz nu ar fi crescut atât de mult numărul persoanelor vaccinate zilnic. Faptul că pe listele de așteptare sunt tot mai puține persoane nu este elocvent, pentru că asta denotă în primul rând că a crescut capacitatea de vaccinare, nu neapărat că a scăzut interesul populației. „Avem şi ne gândim la modalităţi prin care o persoană să se poată programa astfel încât să fie cât mai uşor pentru toată lumea, pentru toate categoriile sociale, şi din acest punct de vedere, lista de aşteptare nu este un element pe baza căruia să putem trage o concluzie că avem o campanie de vaccinare care este în impas. Este evident că atunci când vorbim de o creştere a capacităţii de vaccinare, lista de aşteptare se va diminua şi acest lucru este foarte bine. Important este ca cei care se înscriu direct în centrele de vaccinare să fie cât mai mulţi, iar pe ei nu trebuie să îi avem pe liste de aşteptare. Mi-aş dori să avem zero persoane în lista de aşteptare şi restul centrelor să fie pline cu persoanele programate”, a mai precizat acesta.
Tot în cursul zilei de ieri, Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat o posibilă legătură între vaccinul anti-Covid produs de compania Johnson & Johnson şi cazurile rare de formare a unor cheaguri de sânge la persoane adulte vaccinate cu acesta în Statele Unite, dar a apreciat că beneficiile depăşesc riscurile, așa că a recomandat vaccinarea în continuare, și în Uniunea Europeană. Până acum, în Statele Unite au fost semnalate 8 cazuri de evenimente trombotice la peste 7,5 milioane de persoane vaccinate cu acest ser, în special persoane sub 60 de ani, majoritatea femei.
Agenția europeană a mai anunțat că au fost înregistrate peste 300 de cazuri rare de coagulare a sângelui, combinate cu scăderea numărului de trombocite după utilizarea vaccinurilor împotriva Covid-19, la nivel global. Dintre acestea 287 de cazuri au apărut după administrarea vaccinului de la AstraZeneca, 8 după cel de la Johnson & Johnson, 25 după administrarea Pfizer şi 5 după Moderna.
Poziția Agenției Europene a Medicamentului față de serul de la Johnson & Johnson este similară cu cea avută și în cazul vaccinului de la AstraZeneca, ceea ce a determinat România să continue vaccinarea cu acest ser. Este de așteptat să procedeze la fel și cu vaccinul de la Johnson & Johnson, în țară existând deja 60.000 de doze care așteaptă să fie luată o decizie în privința administrării serului. Rămâne de văzut care va fi gradul de încredere de care se va bucura în rândul populației, având în vedere să interesul pentru serul de la AstraZeneca a scăzut dramatic după apariția primelor evenimente trombotice, deși incidența acestora este foarte rară.