Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 12-16 ani ar putea începe din vară

5 mai 2021 | 0 comentarii |

Agenția Europeană a Medicamentului a început evaluarea cererii depuse în acest sens pentru vaccinul produs de Pfizer/BioNTech.

 

În prezent, vârsta minimă de la care o persoană poate fi vaccinată împotriva Covid-19 este de 16 ani, ceea ce înseamnă că majoritatea elevilor nu pot primi vaccinul. Acest fapt reprezintă un inconvenient, deoarece crește riscul de răspândire a infecțiilor în mediul școlar, fapt ce îngreunează și derularea în condiții normale a procesului de învățământ. Din acest motiv, companiile Pfizer și BioNTech, care produc cel mai des utilizat vaccin anti-Covid au derulat un nou studiu clinic, în urma căruia au obținut dovezi că produsul este eficient și în cazul grupei de vârstă 12-16 ani și poate fi administrat fără nici un risc.

Prin urmare, luna trecută a fost depusă o solicitare către autoritatea de reglementare în domeniul medicamentului (FDA) din Statele Unite, cu privire la extinderea indicației terapeutice a acestui vaccin și pentru categoria de vârsta 12-16 ani, iar zilele acestea se așteaptă un răspuns pozitiv. Autoritățile americane și-au propus ca până pe 4 iulie, de sărbătoarea națională, 70% dintre adulți să primească cel puțin o doză de vaccin.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

O solicitare similară a fost depusă și la Agenție Europeană a Medicamentului, care a anunțat recent că a început evaluarea cererii, pe baza rezultatelor studiului efectuat pe 2.260 de adolescenți cu vârste între 12 și 15 ani. În cazul în cazul în care nu vor fi necesare date suplimentare, agenția europeană a anunțat că rezultatul evaluării va fi comunicat luna viitoare. Există toate premisele ca acesta să fie unul pozitiv, mai ales dacă autoritatea similară din Statele Unite va anunța în perioada următoare că aprobă extinderea indicației terapeutice pentru acest vaccin și în cazul tinerilor între 12 și 16 ani.

Dacă o aprobare similară va fi primită și pentru statele din Uniunea Europeană, România ar putea începe din această vară vaccinarea pentru această grupă de vârstă, fapt confirmat de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. „Ne aşteptăm ca în următoarele zile, Agenţia Medicamentului din SUA să acorde această autorizare şi foarte probabil că, în cursul lunii următoare, şi Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera această autorizare. Astfel, avem o perspectivă cât se poate de clară ca din această vară să putem vaccina şi persoanele din grupa de vârstă 12 – 16 ani, care îşi doresc să se vaccineze, evident, cu acordul părinţilor” a declarat acesta.

 

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că este creionată deja și o strategie de vaccinare pentru această grupă de vârstă, precizând că un element esențial în acest caz va fi comunicarea. Vaccinul va fi administrat în centrele comunitare în care este distribuit acest ser, întrucât este necesar să se respecte lanțul de frig pentru păstrarea dozelor în condiții optime.

Singura menţiune este legată de prezentarea minorului împreună cu un adult care îl reprezintă din punct de vedere legal. Consimţământul informat se oferă de către tutorele legal şi procedura de vaccinare este similară, schema de vaccinare este aceeaşi, doza de vaccin este nemodificată” a mai precizat coordonatorul campaniei de vacciare.

În același timp, directorul general al BioNTech, Ugur Sahin, a anunțat că cele două companii au dezvoltat o nouă versiune a vaccinului, care poate fi păstrată la temperaturi de 2-8 grade Celsius pentru o perioadă de șase luni, ceea ce ar simplifica mult lucrurile și ar putea ajuta la accelerarea ritmului de imunizare. Actuala variantă necesită temperaturi de stocare de -80 de grade, fiind nevoie de frigidere speciale pentru depozitarea pe termen lung și de operațiuni logistice pentru distribuirea din centrele de stocare la centrele de vaccinare. Noua versiune nu a fost încă aprobată, cele două companii lucrând la realizarea documentație necesare în acest sens.

De asemenea, după ce președintele american Joe Biden a anunțat începerea unei „noi faze” a campaniei de vaccinare Covid-19 în Statele Unite, care trebuie să integreze adolescenții și să vizeze americanii mai reticenți, Pfizer a anunțat că va solicita și autorizarea de urgență a vaccinului său pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 11 ani, începând cu luna septembrie a acestui an.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*