Medicul Adrian Streinu-Cercel vrea ca în Codul Penal să fie inclus „ultrajul împotriva personalului medical”

Propunerea a fost prezentată de preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului într-o întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

 

Într-o întâlnire avută cu Grupul de lucru pentru sănătate din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate a Senatului, a ridicat problema includerii în Codul penal a noțiunii de „ultraj împotriva personalului medical”, se menționează într-un comunicat al Camerei superioare a Parlamentului României.

Ultrajul este definit ca fapta prin care o persoană fizică sau juridică îngrădeşte şi limitează activitatea personalului medical, în exercitarea profesiei, împiedicând, în acest fel, dreptul de a acorda, prin modalităţi profesionale de prevenire şi tratament, pacienţilor asistenţă medicală şi este pedepsit cu închisoare de la 3 la 6 luni.

Potrivit comunicatului, în timpul dezbaterilor au fost abordate teme legate de telemedicină, Contractul-cadru CNAS (CoCa 2021-2022), debirocratizarea sistemului medical, Legea malpraxisului, Registrele naționale, îmbunătățirea modului de lucru al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), precum și programele de prevenție.

Participanții la discuții au pus accentul pe telemedicină” și modul de utilizare a inteligenței artificiale în contextul digitalizării sistemului de sănătate.

 

Senatorul Adrian Streinu-Cercel

Participanții la discuții au fost de acord că „Programul de prevenţie în sănătate este un concept „pe termen lung” care trebuie să fie aplicatîncepând de la grădiniţă”. Tocmai de aceea, proiectul a fost amplu dezbătut în cadrul întâlnirii.

Problematica ANMDM a fost abordată din perspectiva accesului pacienţilor români la moleculele inovatoare, în vederea scurtării timpului de aşteptare, cât şi din punctul de vedere al accesului la medicamentele de uz compasional (care, în momentul de faţă, înregistrează o serie de piedici – piedici de nepermis – generate de reglementările în vigoare).

Referitor la implementarea Registrelor naţionale, cu accent pe utilizarea tehnologiei de tip „voice recognition” (recunoaştere vocală), care să ajute medicul la înregistrarea datelor pacientului în astfel de registre, s-a concluzionat că angajarea registratorilor medicali are un impact mai mic decât tehnologia „voice recognition”, iar „aceste neajunsuri ar trebui revizuite de urgenţă”, se mai arată în comunicat.

 

Președintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate, s-a întâlnit marți, 4 mai 2021, cu Grupul de lucru pentru sănătate din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).

La întâlnire au participat Fady Chreih, liderul grupului pentru sănătate, Adrian Grecu, reprezentantul AmCham (Camera Americană de Comerț în România în cadrul grupului de lucru), Raluca Sîmbotin, reprezentantul Consiliului investitorilor Străini (Foreign Investors Council), Ileana Neamțu, reprezentantul  Fundației Romanian Business Leaders (RBL) și Raluca Grigore, raportor al grupului de lucru.

În carul întâlnirii s-a făcut o primă evaluare și s-au purtat discuții referitoare la problematica sistemului de sănătate din România.

Participanţii la întrevedere au decis ca astfel de întâlniri să se desfăşoare cu o anumită frecvenţă, în vederea actualizării cadrului normativ din sistemul medical, astfel încât să devină operaţional, menţionează sursa citată.

 

Sursă foto: Senatul României

 


Adaugati un comentariu


 

*