Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

Importanța spălării mâinilor, o măsură de igienă elementară, este mai evidentă decât oricând, având un rol important în limitarea infecțiilor cu SARS-Cov-2.

 

În anul 2009, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit ca data de 5 mai să fie declarată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, eveniment marcat de atunci an de an, printr-o campanie denumită „Salvează vieți: Spală-te pe mâini!”.

Scopul acestui demers este acela de a crea, la nivel global, o vizibilitate cât mai mare a importanței igienizării mâinilor, urmărind totodată permanentizarea acestui obicei în rândul populației.

Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acţiuni de reducere a răspândirii agenţilor patogeni şi prevenirea infecţiilor, iar odată cu declanșarea pandemiei, a căpătat o importanță și mai mare decât până acum, prin faptul că reprezintă una din principalele modalități de a împiedica răspândirea coronavirusului.

În cadrul campaniei din acest an, OMS solicită lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi instituţiilor sanitare să realizeze acţiuni eficiente pentru igiena mâinilor, la punctele de îngrijire. Aceste puncte sunt reprezentate de locul în care se reunesc pacientul, lucrătorul medical şi modalitatea de îngrijire sau tratamentul care presupune contactul cu pacientul.

 

De aceea, tema campaniei din 2021 esteRealizarea igienei mâinilor la punctul de îngrijire”, iar sloganul sub care se desfăşoară este „Secundele salvează vieţi – curăţă-ţi mâinile!”.

Într-un comunicat al OMS remis cu ocazia acestei zile se arată că, în fiecare an, campania „îşi propune să facă progrese cu privire la importanţa igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii. Solicităm implicarea tuturor factorilor în vederea unei sănătăţi şi bunăstări mai bune pentru toate persoanele de toate vârstele, a accesului la servicii esenţiale de sănătate de calitate, la medicamente şi vaccinuri esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi accesibile pentru toţi. Prevenirea şi controlul infecţiilor, inclusiv igiena mâinilor, sunt esenţiale şi au un impact demonstrat asupra calităţii îngrijirii şi siguranţei pacienţilor la toate nivelurile sistemului de sănătate. Totodată, scopul campaniei este acela de a demonstra că igiena mâinilor este soluţia pentru reducerea infecţiei asociate asistenţei medicale şi siguranţei pacientului. Susţinerea eforturilor de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor necesită acţiuni dedicate şi inovaţii, ambele fiind acum mai importante decât oricând”.

 

Deși spălatul mâinilor datează de veacuri și este la îndemâna oricui, conceptul de igienă a mâinilor a fost lansat abia în 1846, de medicul obstetrician maghiar Ignaz Semmelweis, care lucra la Spitalul General din Viena. În 1847, el a arătat că spălarea mâinilor cu apă și săpun reduce semnificativ infecțiile la nou născuți și a încercat să promoveze regulile elementare de igienă printre colegii săi. Aceștia s-au arătat însă foarte ofensați și l-au considerat chiar nebun, singurul efect al teoriei lui Semmelweis fiind atunci acela că medicii nu au mai considerat îmbolnăvirea o consecință a spiritelor rele sau a aerului urât mirositor.

Regulile lui Semmelweiss s-au dovedit însă corecte și au fost demonstrate de multe ori, iar mai târziu, spălarea mâinilor a fost recunoscută ca una dintre cele mai eficiente măsuri de sănătate publică, prin care se reduce semnificativ diseminarea bolilor. Dincolo de a fi considerat părintele spălatului pe mâini, Semmelweis este și cel care a implementat un model epidemiologic de prevenire a infecțiilor.

 

Câțiva ani mai târziu, în Scutari, Italia, Războiul Crimeei a adus un nou campion al promovării spălatului pe mâini, Florence Nightingale. Într-o vreme în care majoritatea oamenilor considerau că infecțiile erau cauzate de mirosurile neplăcute (miasme), Florence Nightingale a implementat spălatul pe mâini și alte reguli de igienă în spitalul în care lucra. Practicile sale au ajutat la reducerea numărului infecțiilor.

Din nefericire, practicile promovate de Ignaz Semmelweis și de Florence Nightingale nu au fost adopate la scară largă în acele vremuri. Abia în 1980, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a identificat spălatul pe mâini ca o modalitate importantă de a preveni răspândirea infecțiilor. În acest fel, au apărut primele recomandări la nivel național privind igiena mâinilor.

Astăzi, importanța spălării mâinilor este predată copiilor la școală și 95% dintre oameni pretind că practică o igienă corectă a mâinilor. Studiile au arătat însă că numai 67% dintre oameni practică o igienă a mâinilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*