Vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârste peste 12 ani ar putea începe din trimestrul trei

Estimarea a fost făcută de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare care a comentat rezultatele ultimelor studii referitoare la eficacitatea serurilor pe bază de ARN mesager.

 

În cursul acestei săptămâni, compania farmaceutică Pfizer a anunțat că vaccinul anti-Covid pe care îl produce împreună cu BioNtech s-a dovedit eficient și în cazul categoriei de vârstă 12-15 ani, în condițiile în care, în prezent este administrat doar persoanelor cu vârste de peste 16 ani. În acest sens, au fost prezentate rezultatele unui studiulu clinic de fază trei, la care au participat 2.260 de copii cu vârste între 12 și 15 ani. Niciunul dintre subiecții care au primit vaccinul nu a dezvoltat ulterior infecție cu noul coronavirus, fiind consemnate doar 18 îmbolnăviri în rândul celor care primiseră un placebo. Anunțul a fost bine primit în toate statele în care se derulează campania de vaccinare, întrucât aceasta ar putea fi soluția care să contribuie decisiv la reluarea cursurilor în format normal, începând cu viitorul an școlar.

De altfel, acesta a fost și unul dintre motivele pentru care producătorul a efectuat în această perioadă studiul clinic, Albert Bourla, managerul Pfizer precizând că speră ca noul an școlar să îi găsească imunizați pe cei mai mulți dintre copiii între 12 și 15 ani.

Israelul, țara cu cea mai mare rată a vaccinării din lume (jumătate din populație a primit deja două doze de vaccin) și unde rata de infectare a scăzut spectaculos, a relaxat deja restricțiile sanitare, dar pentru că „există o creştere a numărului de copii spitalizaţi”, a anunțat că intenționează ca în luna mai să înceapă și vaccinarea acestora.

 

Și autoritățile din România s-au arătat interesate să extindă vaccinarea în rândul acestei categorii de vârstă, primul care a confirmat acest lucru fiind ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a venit ulterior cu noi precizări, estimând că acest lucru se va întâmpla din trimestrul al treilea al anului, cel mai probabil, încă din luna iulie. În opinia sa, ar mai dura aproximativ două luni până când agențiile de reglementare în domeniul medicamentului din Statele Unite și din Europa își vor da avizul favorabil pentru scăderea vârstei minime de vaccinare cu serul de la Pfizer, la 12 ani, iar din acel moment se va putea trece la implementarea acestei măsuri în România. Dacă acest lucru se va întâmpla începând cu luna iulie, sunt toate șansele ca majoritatea copiilor din această categorie să fie complet imunizați până la începerea noului an școlar, ceea ce ar reduce semnificativ riscurile de răspândire a infecției în școli și ar permite reluarea cursurilor în format normal.

Un alt anunț care a fost foarte bine primit se referă la posibilitatea transmiterii virusului de către persoanele vaccinate cu ambele doze. Până acum se considera că cei vaccinați pot fi purtători, deși au dobândit imunitate și astfel îi pot îmbolnăvi pe alții, fără ca virusul să îi afecteze și pe ei.

 

Din acest motiv, purtarea măștii de protecție este în continuare obligatorie și pentru cei vaccinați cu ambele doze, însă studiile Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite arată că șansele ca o persoană complet imunizată prin vaccin cu serurile de la Pfizer/BioNtech și Moderna să transmită infecția sunt infime.

Informația a fost distribuită și pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății stârnind imediat numeroase reacții din partea utilizatorilor, care cer să se renunțe la obligativitatea purtări măștii de către cei care s-au vaccinat, dat fiind că în anunțul postat se spune clar că „persoanele vaccinate cu ambele doze nu transmit Covid-19”.

Dr. Valeriu Gheorghiță consideră însă că, la momentul actual, aceasta ar fi o decizie greșită și spune că masca trebuie purtată în continuare și de către cei vaccinați. „Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective. Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană. La nivel individual, nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care a dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu are un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, a celor cu boli care scad imunitatea. Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*