Administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru copiii între 5 și 11 ani, evaluată de Agenția Europeană a Medicamentului

19 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Sunt șanse mari ca recomandările agenției să fie unele favorabile astfel că vaccinarea copiilor din această categorie e vârstă ar putea începe până lasfârșitul anului.

 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat la începutul acestei săptămâni că a demarat procedurile de evaluare a utilizării vaccinului anti-Covid produs de Pfifer/BioNTech și în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Inițial, vaccinul a fost aprobat pentru administrare începând cu vârsta de 16 ani, însă compania producătoare a solicitat ulterior scăderea limitei de vârstă la 12 ani. Solicitarea a venit în urma unor studii făcute în acest sens, care au demonstrat că vaccinul este sigur și pentru copiii între 12 și 15 ani, venind pe fondul unei nevoi de imunizare a unui număr cât mai mare de persoane. Solicitarea a fost aprobată inițial de autoritatea american de reglementare în domeniul medicamentelor, ulterior, fiind analizată și de EMA, care a emis o decizie similară.

Studiile au continuat apoi și pentru categoria de vârstă cuprinsă între 5 și 11 ani, iar rezultatele au fost similare, astfel că producătorul a venit cu o nouă solicitare privind scăderea limitei de vârstă pentru administrarea vaccinului.

Aceasta a fost făcută la începutul lunii către autoritatea de reglementare din Statele Unite,  ulterior fiind adresată și Agenției Europene a Medicamentului.

 

În timp ce autoritatea din Statele Unite urmează să dea un verdict în cursul lunii viitoare, EMA a anunțat la începutul acestei săptămâni că a demarat evaluarea acestei cereri, pe baza datelor științifice prezentate de producătorm în urma unui studiu clinic ce a inclus copii din această categorie de vârstă.

Studiul a inclus 2.268 de copii cu vârste între 5 și 11 ani și a demonstrat că vaccinul a indus o reacție imunitară în rândul acestora, fără a genera reacții adverse de natură să îngrijoreze.

Deși copiii din această categorie de vârstă sunt mai puțini expuși riscului de a dezvolta forme grave de Covid-19, specialiștii spun că aceștia pot transmite cu ușurință virusul, mai ales persoanelor din categoriile vulnerabile.

 

Copiii pot contracta mai ușor virusul pentru că merg în colectivități, apoi îl pot transmite părinților sau bunicilor, care sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta forme grave. O astfel de măsură ar facilita și desfășurarea cursurilor în regim normal, asta desigur dacă majoritatea părinților vor fi de acord să își vaccineze copiii.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, a anunțat deja că România va începe vaccinarea copiilor din această categorie de vârstă imediat ce EMA își va da acordul, estimând că acest lucru se va întâmpla până la finele acestui an.

Sunt însă slabe speranțe ca măsura să aibă un efect vizibil, dat fiind că părinții sunt foarte reticenți în a-și da acordul pentru vaccinarea copiilor. În prezent, se pot vaccina prin intermediul școlilor copiii cu vârste între 12 și 15 ani însă peste trei sferturi din părinți nu și-au dat acordul și este foarte puțin probabil că vor avea o altă atitudine în cazul categoriei 5-11 ani.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*