Consiliul Județean Buzău accesează fonduri europene pentru a ajuta SJU să treacă prin criza Covid-19

19 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi, într-o ședință extraordinară, și urmează să fie promovat, în vederea obținerii finanțării.

 

Consiliu Județean Buzău se implică pentru a ajuta Spitalul Județean de Urgență să facă față crizei sanitare care afectează întregul sistem de Sănătate din România, dorind să atragă fonduri europene pentru consolidarea infrastructurii medicale, în contextul pandemiei de Covid-19.

De aceea, un proiect de hotărâre care vizează atragerea de fonduri structurale a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare care a avut loc în această dimineață și a fost votat în unanimitate de consilierii prezenți în sală și de cei care au luat parte la ședință online. Odată primită aprobarea, proiectul urmează să fie promovat pentru obținerea finanțării europene chiar de mâine, valoarea acestuia fiind de aproape 10,24 de milioane de lei, sumă ce reprezintă în totalitate cheltuieli eligibile. Din această sumă, peste 3,5 milioane de lei reprezintă cheltuieli pentru lucrări de construcții și montaj, iar Consiliul Județean și-a asumat suportarea unor cheltuieli conexe necesare implementării proiectului.

La finalul ședinței de azi, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, a precizat că proiectul are o perioadă de implementare de 19 luni și are ca țintă realizarea unor instalații noi și moderne pentru gaze medicale, precum și dotarea secțiilor exterioare de Oncologie și Pneumologie cu sisteme de detectare și alarmare împotriva incendiilor, care să se activeze și în cazul în care sesizează o concentrație mai mare decât limita normală a nivelului de oxigen medical în atmosferă.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu a mai precizat că situația actuală de la SJU a îngreunat lucrările la un alt proiect realizat cu fonduri europene, care vizează extinderea și modernizarea secției UPU, dând asigurări că acestea vor continua pe măsură ce lucrurile vor reveni la normal.

În acest context, președintele Consiliului Județean a ținut să le mulțumească tuturor angajaților spitalului județean și celor de la Ambulanță, care se străduiesc în această perioadă să facă față unei crize fără precedent și care nu afectează doar spitalul din Buzău, ci întreg sistemul sanitar, ca urmare a numărului mare de pacienți cu Covid-19 în stare gravă. „Țin să le mulțumesc medicilor, asistenților, brancardierilor și întregului personal de la SJU Buzău, precum și celor de la Serviciul de Ambulanță Județean, care fac în această perioadă eforturi supraomenești în încercarea de a menține cumva situația sub control. Știm că este foarte dificil, dar le mulțumesc pentru eforturile pe care le depun și pentru faptul că până acum nu am avut incidente precum cele de la Piatra Neamț, București și Constanța. Tocmai pentru a evita astfel de evenimente, vom promova acest proiect european care prevede realizarea unei instalații noi de gaze medicale și  asigurarea exigențelor de siguranță la incendiu”, a precizat Petre Emanoil Neagu.

 

Astăzi, în Spitalul Județean Buzău erau 157 de pacienți cu COVID-19 internați, secția ATI era arhiplină, iar pentru a le face loc și celor care îmcă mai așteptau în curtea spitalului, în ambulanțe, conducerea unității medicale a hotărât să facă noi comasări de secții și departamente și să creeze, astfel, noi spații și locuri pentru pacienții infectați. În același timp, se încearcă găsirea unor posibilități de a identifica un spațiu în care să poată fi triați pacienții non-COVID, pentru a nu mai fi ținți pe holurile spitalului. „Am făcut loc la Etajul 5, într-o aripă a secției Pediatrie, unde vom interna pacienții non-Covid care au nevoie de îngrijiri pe secția Medicină internă, iar Chirurgia pediatrică am mutat-o pe Chirurgia generală, ținând cont că ambele sunt specialități chirurgicale. Copiii vor avea un spațiu separat, nu se vor întâlni cu adulții, încercăm cumva să ținem lucrile sub control și în același timp să facem față situației, să nu lăsăm niciun pacient netratat. Este greu, foarte greu, atât pentru cadrele medicale cât și pentru pacienți, dar din păcate singura speranță a tuturor este acceea a scăderii numărului de infectări, astfel încât să nu mai crească numărul de internări în următoarele zile”, a precizat Claudiu Damian, managerul SJU Buzău, rugând încă o dată populația „să se vaccineze, pentru că altfel nu avem șanse să revenim la normal”.

Tragismul situațiilor din toate spitalele publice din țară, ne determină să întrebăm și noi, autoritățile – nu știm dacă n-au făcut-o și medicii și managerii unitățilr medicale -, de ce nu apelează la spitalele private, care ar putea prelua cazurile non-COVID? Decizia, desigur, trebuie luată la nivel național, pentru că statul ar trebui să suporte diferența de tarif dintre cel decontat de CNAS și cel practicat de firma privată, pentru anumite servicii medicale, dar pot fi găsite soluții și la nicvel local.

 

Înainte ca proiectul european să fie aprobat pentru finanțare, SJU Buzău a primit astăzi 500.000 de lei, printr-o rectificare bugetară aprobată în cadrul aceleiași ședințe. Suma va fi folosită pentru plata utilităților, dar și pentru suportarea altor cheltuieli, cu materialele sanitare, care au crescut considerabil pe fondul numărului foarte mare de pacienți din valul 4 al pandemiei.

O parte din suma alocată prin rectificarea bugetară va fi alocată și secțiunii Dezvoltare, urmând a fi folosită pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor unde vor fi amplasate aparatele medicale de înaltă performanţă achiziţionate în cadrul proiectului european pentru dotarea ambulatoriului SJU Buzău. Este vorba de spațiile în care va fi instalat computerul tomograf și aparatul de radiologie-osteosinteză.

Tot din aceeași sumă se vor finanța și lucrările la ambulatoriul pentru compartimentul Fizioterapie, unde sunt  necesare  lucrări  pentru  instalarea  băii  galvanice  şi  a  aparatului  de parafină.

 


Adaugati un comentariu


 

*