SJU Buzău primește 11,87 de milioane de lei pentru achiziția de aparatură și echipamente medicale

Cea mai mare parte din această sumă, care provine de la Ministerul Sănătății, la care Consiliului Județean contribuie cu 10%, se va folosi pentru modernizarea și dotarea secției de Anestezie și Terapie Intensivă.

 

Astăzi a avut loc ședința ordinară pe luna iunie a Consiliului Județean Buzău, pe ordinea de zi fiind incluse 13 proiecte de hotărâri care au fost supuse la vot și  au primit aviz favorabil din partea consilierilor.

Printre acestea s-a numărat și proiectul referitor la a doua rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență (SJU), fiind necesară o hotărâre de consiliu pentru ca acest buget să fie suplimentat cu suma de 11.876.000 de lei, provenită de la Ministerul Sănătății  și de la bugetul propriu al județului.

Mai precis, Ministerul Sănătății a transferat către autoritățile județene suma de 11.376.000 de lei pentru investiții derulate la SJU Buzău, aflat în subordinea Consiliului Județean, aceasta fiind destinată achiziției de aparatură medicală. Prin urmare, se impunea modificarea bugetului pe anul în curs, adoptat în luna aprilie, fiind necesară și o hotărâre de consiliu privind rectificarea bugetului județului.

 

Petre Emanoil Neagu

La suma alocată de Ministerul Sănătății pentru SJU Buzău se adaugă și 500.000 de lei, care va fi virată în bugetul de venituri și cheltuieli al SJU, din fondurile Consiliului Județean, banii având aceeași destinație, respectiv dotarea cu aparatură medicală a unității sanitare. După adoptarea hotărârii de consiliu în acest sens, bugetul de venituri și cheltuieli al SJU Buzău s-a majorat cu 11.876.000 de lei, depășind astfel suma totală de 200 de milioane pentru acest an. Din suma suplimentară astfel alocată urmează să se achiziționeze un computer tomograf, un aparat de radiologie digital, o stație centrală de monitorizare, 10 monitoare de funcții vitale de înaltă performanță, alte 30 de monitoare de funcții vitale, doua camere de frig, 14 aparate de ventilație mecanică, și alte aparate și dispozitive medicale de care unitatea medicală are nevoie.

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean a precizat la finalul ședinței de azi, că la suma primită acum de la Ministerul Sănătății se adaugă 1,8 milioane de lei primiți în iarnă, din care s-au achiziționat paturi noi pentru tot spitalul, iar mare parte din investițiile de acum vizează modernizarea unor secții ale unității medicale.

 

Claudiu Damian – manager SJU Buzau

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, a precizat că unitatea medicală va veni la rândul său cu o contribuție din surse proprii, pentru igienizare, compartimentare, iluminat și pardoselă cu linoleum anitibacterian, special destinat unităților medicale. Până la sfârșitul acestui an, așadar, se va moderniza și dota complet secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), unde nu s-au mai făcut investiții substanțiale de vreo 20 de ani, iar aparatura achiziționată din acești bani va dota, de asemenea, Blocul operator, Laboratorul de Radiologie, secțiile chirurgicale, cardiologia și compartimentul pentru coronarieni, precum și toate secțiile chirurgicale. „Secția ATI va fi renovată, modernizată și dotată complet, pentru că nu trebuie să uităm, este una din secțiile vitale ale unui spital. Aici, pacienții se află de multe ori la limita dintre viață și moarte, iar de priceperea medicilor și dotările de care aceștia dispun depinde, practic, viața pacientului. În plus, tot aici, medicii pot menține în stare bună organele unor persoane aflată în moarte cerebrală, pentru ca în cazul în care se obșine acceptul familiei, acestea să poată fi prelevate și transplantate altor pacienți, a căror viață depinde de un transplant”, a explicat, pentru SănătateaBuzoiană.ro, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, care consideră că aceste investiții erau absolut necesare pentru creșterea calității actului medical.

 

CT- Radiologie SJU Buzau

Totodată, în unitatea medicală se va reface întreaga rețea de oxigen, se vor înlocui rampele și se vor moderniza toate traseele (pe verticală și orizontală) de asigurare a oxigenului pentru pacienții critici. „De asemenea, aveam nevoie de încă un CT și de un nou aparat de Radiologie digital, pentru că spitalul nostru are o mare adresabilitate din punct de vedere al urgențelor majore care necesită investigații, din cauza apropierii de DN 2 E 85 unde se petrec frecvent accidente grave de circulație. Este riscant să ne asumăm funcțioarea la parametri optimi cu un singur CT și un singur aparat deradiologie digital, care sunt folosite aproape non-stop. Pentru investigații rapide se vor achiziționa două aparate de radiologie portabile, iar în fiecare secție chirurgicală se vor amenaja și dota corespunzător câte două rezerve pentru pacienți critici”, a mai spus Damian.

De modernizare și dotări noi vor beneficia și Serviciul de Medicină Legală și secția de Anatomie patologică a spitalului, pentru că se impunea alinierea la noile norme europene, valabile de la 1 ianuarie 2019. Astfel, se vor folosi „metode moderne de testare a alcooleniei și a substanțelor interzise, cele clasice nemaifiind în concurdanță cu noile norme europene. De asemenea, se vor moderniza camerele de frig de la SML și Anatomie patologică, pentru a se asigura conservarea corespunzătoare a persoanelor decedate. Avem de multe ori cazuri sociale, în care decedatul stă la morgă o lună sau chiar mai mult, așa că era nevoie de aceste noi camere de frig, pentru ca decedatul să nu se degradeze”, a mai spus mangerul SJU Buzău.

 

Tot în ședința de azi a fost aprobat și planul de restructurare a Centrului de integrare prin Terapie Ocupațională de la Râmnicu Sărat, structură din subordinea DGASPC Buzău, înființată în anul 2001. Centrul are o capacitate de 158 de locuri, dintre care sunt ocupate în prezent 128, incluzând și trei locuințe protejate în care pot fi cazați câte 6 beneficiari.

De asemenea, a fost aprobat și proiectul „Viață nouă în comunitate”, promovat de DGASPC și având ca obiectiv reducerea numărului de adulți cu dizabilități instituționalizați în cadrul centrului de la Râmnicu Sărat. Proiectul presupune sprijinirea procesului de tranziție către servicii sociale la nivelul comunității, precum și dezinstituționalizarea și transferul către viața independentă din comunitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*