Bugetul pentru extinderea și dotarea UPU-SMURD Buzău a fost suplimentat

17 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Consiliul Județean s-a întrunit în această dimineață în ședință extraordinară, pentru a aproba un proiect în acest sens, suma suplimentară urmând a fi alocată din bugetul județului.

 

La două luni după ce contractul de finanțare din fonduri europene a proiectului de extindere și modernizare a secției UPU-SMURD de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost semnat, acesta a suferit o primă modificare în ceea ce privește partea de finanțare din bugetul local, suma inițială fiind suplimentată cu 260.610 de lei.

Modificarea vine în urma unei prime evaluări făcute de proiectantul lucrării, care a stabilit că este nevoie de o actualizare a sumei alocate din bugetul Consiliului Județean, ca urmare a unor modificări legislative referitoare la salarizarea în domeniul construcțiilor, intrate în vigoare după finalizarea proiectului.

De altfel, aceleași modificări au întârziat și alte proiecte derulate de Consiliul Județean, cum ar fi cel de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu sau cel de reabilitare și modernizare a blocului operator de la SJU Buzău, iar pentru ca același lucru să nu se întâmple și în cazul extinderii și dotării UPU-SMURD, a fost convocată ședința extraordinară din această dimineață, în cadrul căreia a fost supus la vor proiectul de hotărâre privind suplimentarea sumei alocate din bugetul județului. Documentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi, astfel că este de așteptat să nu mai apară sincopele care să ducă la întârzierea celorlalte proiecte enumerate mai sus.

 

Petre Emanoil Neagu

Extinderea și modernizarea secției UPU-SMURD de la SJU Buzău este un demers pe care autoritățile județene îl au în vedere de mai bine de șapte ani, dar abia în luna iulie a acestui an a devenit o certitudine, odată cu semnarea contractului de finanțare, din fonduri europene. Suma totală necesară era la momentul semnării contractului de peste 16,2 milioane de lei, însă doar 6,8 milioane de lei reprezintă cheltuieli eligibile pentru finanțare europeană. Prin urmare, pe lângă contribuția de 2% din totalul sumei eligibile, Consiliul Județean și-a asumat și finanțarea, din bugetul propriu, cu suma necesară acoperirii cheltuielilor neeligibile, sumă de depășea 9,4 milioane de lei.

În urma evaluării făcute de proiectant a reieșit că suma inițială necesită o suplimentare cu 260.610 lei, ca urmare a modificărilor legislative survenite între timp. Prin urmare, valoarea totală a proiectului a crescut la peste 16,4 milioane de lei, diferența urmând a fi suportată din bugetul local, care va cxontribui cu peste 9,6 milioane de lei.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a declarat că suma suplimentară aprobată în ședința de azi este nesemnificativă, raportată la cea care va fi alocată per total din bugetul județului, reamintind că este vorba de cea mai mare sumă alocată de o administrație județeană din regiunea de dezvoltare Sud-Est pentru un proiect finanțat pe axa prioritară ce vizează dezvoltarea infrastructurii de Sănătate și sociale.

 

Acesta a mai precizat că suma de care proiectul beneficiază din fonduri europene rămâne nemodificată, respectiv circa 6,8 milioane de lei, la fel ca și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, care va fi plătită de administrația județeană.

Urmează acum etapa de organizare a licitației pentru atribuirea lucrărilor, proiectul urmând a se derula pe o perioadă de 41 de luni și având ca termen de finalizare data de 31 octombrie 2022.

Acesta presupune construirea „de la zero” a unei clădiri noi, care se va înălța pe locul unde este amenajată în prezent parcarea din curtea spitalului. Secția UPU va funcționa la parterul noii clădiri, iar la subsol va fi amenajată o parcare subterană. Cădirea va fi legată printr-un „tunel” de corpul în care funcționează în prezent secția UPU, care va fi folositt ulterior pentru extinderea secției de Urgențe pediatrie.

Noul spațiu va avea o suprafață totală de  1.135 de metri pătrați, permițând o mai mare libertate de mișcare pentru personalul medical, pacienți și aparținători. Pe lângă extindere, proiectul presupune și modernizarea secției, urmând a fi făcute și importante achiziții de aparatură și dispozitive medicale care vor intra în dotarea unității de primire a urgențelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*