A intrat în vigoare noul ghid de management al diabetului zaharat

19 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul a fost promovat în luna aprilie a acestui an, iar ordinul de aprobare din partea ministrului sănătăți ia fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

 

În luna aprilie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice împreună cu Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, au elaborat un nou ghid de management al diabetului zaharat, dat fiind faptul că vechiul „Ghid medical pentru îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat” era în vigoare de 12 ani, iar între timp apăruseră multe noutăți în acest domeniu.

Prin urmare, se impunea realizarea unui nou ghid actualizat, al cărui proiect a fost finalizat în primăvară și trimis către Ministerul Sănătății pentru aprobare. După șase luni, ordinul ministrului Sănătății care aprobă acest nou ghid a fost publicat astăzi, în Monitorul Oficial, iar prevederile acestuia pot fi puse în aplicare.

Noul ghid cuprinde reglementări privind diagnosticul și clasificarea tulburărilor metabolismului glucidic, prevenția diabetului zaharat tip 2, evaluarea pacientului cu diabet zaharat tip 2, managementul diabetului zaharat tip 2, managementul bolilor asociate, complicațiile microvasculare ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică, piciorul diabetic, complicațiile acute ale diabetului zaharat, tehnologiile noi în diabetul zaharat, hipoglicemia la pacienții cu diabet zaharat, suportul psihologic în diabetul zaharat, educația terapeutică în diabetul zaharat, diabetul zaharat la vârstnici, diabetul zaharat și sarcina, diabetul zaharat tip 1 la copil și adolescent, abordarea pacientului cu diabet zaharat pe perioada spitalizării și prediabetul.

 

La elaborarea ghidului a lucrat o echipă complexă de medici din cadrul celor două organizații reprezentative în domeniul diabetului, iar autorii arată că această boală a devenit deja de ani buni o problemă majoră de sănătate publică prin prevalența în continuă creștere și complicațiile cronice, dar și ca urmare a faptului că se constituie în factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, generând o povară economică enormă prin costuri directe și indirecte.

Mai mult de atât, în contextul actual al pandemiei, pacienții cu diabet prezintă un risc mai ridicat de a suferi forme grave de Covid-19 cu complicații care pot duce chiar și la deces, iar din păcate există suficiente exemple care să confirme acest lucru.

 

Noul ghid de management al diabetului pune un accent deosebit pe prevenție, în special pe optimizarea stilului de viață ce poate preveni apariția diabetului de tip 2 sau poate încetini considerabil evoluția acestuia. „Există dovezi de înaltă calitate, din studii randomizate, controlate, de prevenție primară, care sprijină eficiența intervențiilor în stilul de viață în prevenirea sau întârzierea evoluției prediabetului spre diabetul zaharat tip 2 și scăderea bolilor cardiovasculare. Cea mai puternică dovadă provine din Programul de prevenție a diabetului, care a demonstrat că o scădere în greutate de 5-7%, a redus incidența diabetului zaharat tip 2 cu 58% pe parcursul a trei ani” susțin autorii ghidului în referatul care a însoțit proiectul de ordin ministerial.

În document se mai arată că incidența și prevalența diabetului zaharat de tip 1 crește cu aproximativ 2-3% anual, astfel că estimările arată că aproximativ 86.000 de copii vor dezvolta, anual, diabet zaharat tip 1. Strategiile de prevenție prezentate în ghid sunt primare, secundare sau terțiare. Astfel, prevenția primară se adresează persoanelor cu risc genetic de a dezvolta diabet zaharat tip 1, în timp ce prevenția secundară are ca scop depistarea bolii în stadiile inițiale și aplicarea unei strategii de tratament. În același timp, prevenția terțiară se focalizează pe reducerea sau minimalizarea complicațiilor bolii.

 


Adaugati un comentariu


 

*