ANT și Centrul Naţional de Transplant din Italia au semnat memorandumul pentru transplantul pulmonar

În baza acestei înțelegeri, pacienți români pot beneficia de astfel de intervenții în centrele din Italia, costurile aferente fiind suportate de Ministerul Sănătății.

 

Acordul în privința transplantului pulmonar despre care ministrul Vlad Voiculescu a vorbit zilele trecute a fost parafat în această dimineață, între Agenția Națională de Transplant (ANT) din România și Centrul Național de Transplant (CNT) din Italia. Din partea ANT, Memorandumul de Înțelegere a fost semnat de directorul agenției, medicul Radu Zamfir, care a precizat cu această ocazie că „deși trecem printr-o situație foarte dificilă, din cauza pandemiei de coronavirus, preocuparea noastră de zi cu zi este ca pacienţii care au nevoie de un transplant să aibă acces la această formă de vârf a practicii medicale, într-un mod unitar și echitabil. Pentru aceasta, instituția noastră are mai multe direcţii de acţiune, astfel încât să creștem numărul pacienţilor care vor beneficia de o astfel de intervenție salvatoare, iar activitatea de transplant să se dezvolte şi să devină o activitate curentă în România pentru toate tipurile de organ solid şi nu numai. Una din direcţii este încheierea de acorduri de cooperare în domeniul transplantului cu alte instituţii similare din străinătate, ceea ce va permite creşterea şanselor anumitor grupuri de pacienţi de a primi un organ pentru transplant”.

Acesta a mai precizat că semnarea acestui memorandum nu este determinată neapărat de faptul că programul de transplant pulmonar din România este temporar sistat la acest moment, ci faptului că acesta nu poate rezolva cazurile complexe și nici pe cele pediatrice.

 

În baza acordului încheiat între cele două agenții de transplant,  România va putea trimite anual cinci pacienți pentru beneficia de transplant în 10 centre din Italia, în condițiile în care țara noastră deține doar un astfel de centru, care la acest moment nu poate funcționa din cauză că secția ATI servește ca unitate de suport Covid-19, iar acreditarea a expirat pe 9 martie și urmează a fi reînnoită după trecerea valului 3 al pandemiei. Condiția esențială pentru ca acești pacienți să fie transplantați în Italia este ca țara noastră, să pună la dispoziție organele prelevate de la donatori compatibili, în condițiile legii.

Toate costurile legate de intervenție vor fi suportate de Ministerul Sănătății, iar transportul pacienților va fi asigurat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, cu ajutorul aeronavelor din dotarea Inspectoratului General al Aviației.

 

Dr. Radu Zamfir

Cu ocazia semnării memorandumului, dr. Radu Zamfir a vorbit și despre activitatea de transplant în vremea pandemiei, ținând să mulțumească încă o dată familiilor donatorilor, care au fost de acord cu prelevarea de organe de la rudele lor pe care medicii nu le-au mai putut salva. „Încă de la începutul pandemiei, au fost intensificate măsurile de protecţie, atât în centrele de prelevare, cât şi în cele de transplant, fiind testat întreg personalul implicat în fiecare etapă a activităţii de transplant, de la prelevare la transplant – au fost testaţi donatorii potenţiali aflaţi în moarte cerebrală, donatorii vii, receptorii, echipele de prelevare şi transplant şi asigurate circuitele necesare – măsuri concretizate în morbiditate zero prin infectare SARS-CoV-2 în rândul pacienţilor transplantaţi în această perioadă. Chiar şi în condiţiile dificile determinate de pandemia SARS-CoV-2 şi de faptul că este o presiune foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare, activitatea de donare şi transplant a funcţionat permanent. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în toată această perioadă. Astfel, de la începutul anului, în România au fost 12 donatori în moarte cerebrală, ceea ce a dus la salvarea a 10 români prin transplant de ficat, 21 prin transplant de rinichi şi unul prin transplant de cord, iar alţi doi pacienți au fost salvați  prin transplant pulmonar în sistemul Eurotransplant. De asemenea, de la donatori în viaţă au fost realizate 3 intervenţii de transplant hepatic şi două intervenţii de transplant renal. Un număr crescut de donatori atrage după sine salvarea cât mai multor pacienţi prin transplant de organe şi ţesuturi. Ca de fiecare dată, mulţumim cu profund respect familiilor donatorilor care au înţeles că donarea de organe și țesuturi salvează vieţi!”, a declarat directorul ANT.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*