Deznodământ trist în cazul lui Călin Farcaș, care s-a luptat cu „morile de vânt” pentru dreptul său la viață

Tânărul de 29 de ani a decedat în această dimineață, boala nemaiavând răbdare să aștepte ca autoritățile să îi asigure accesul la un transplant pulmonar sau să poată ajunge în India unde fusese acceptat pentru transplant, după ce strânsese, din donații, suma necesară.

 

Calin Farcas

Veste tristă în această dimineață de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, acolo unde s-a stins pe un pat de la secția de Terapie Intensivă pacientul Călin Farcaș, cel a cărui poveste a senzibilizat, în urmă cu câteva luni, mii de români. Mulți oameni s-au moibilizat pentru a dona suma necesară efectuării unui transplant de plămâni în India, după ce autoritățile române nu au fost în stare, timp de mai bine de doi ani, să îi asigure accesul la un astfel de tratament în țară sau într-o clinică din străinătate. Ajutat de semeni, tânărul, în vârstă de doar 29 de ani, a reușit să strângă suma necesară, însă boala care îl măcina deja de trei ani nu a mai avut răbdare. Călin Farcaș a decedat în această dimineață, înainte de a mai apuca să ajungă în India pentru transplantul care i-ar fi prelungit viața.

Diagnosticat în urmă cu trei ani cu hipertensiune pulmonară – o boală rară care afectează vasele de sânge din plămâni – tânărul a început atât lupta cu boala cât și cea cu sistemul românesc de Sănătate și autoritățile cărora le-a solicitat în numeroase rânduri să îi asigure dreptul la viață. Avea nevoie de un transplant pulmonar, dar în decurs de doi ani, responsabilii din sănătate nu au fost în stare să îi ofere această oportunitate nici în țară și nici în străinătate. Tânărul și familia sa și-au luat în cele din urmă gândul de la orice ajutor din partea statului, încercâmd să strângă bani din donații, pentru a suporta pe cont propriu costurile unui tratament într-o clinică din străinătate.

 

Călin Farcaș a luptat cu sistemul incapabil până în ultimele luni de viață. În aprilie a organizat un protest în fața spitalului județean din Brașov, dorind astfel să tragă un semnal de alarmă atât asupra situației în care se afla, cât și asupra stării jalnice în care se află sistemul de Sănătate. Deși în cărucior cu rotile și dependent de un aparat cu oxigen care îl ajuta să respire, a participat la protest împreună cu familia, prietenii și alte câteva zeci de oameni care au empatizat cu situația lui i s-au alăturat.

„Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum. Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate. Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă”, declara, în urmă cu două luni, Călin Farcaș.

 

Cu aceeași ocazie, cazul său a ajuns și în atenția Avocatului Poporului, care s-a autosesizat, între timp fiind demarată și o campanie de strângere de fonduri în beneficiul tânărului de 29 de ani.  Cu toate că începuse să spere odată cu efectuarea primului transplant pulmonar din România, autoritățile cărora le cerea sprijinul de doi ani nu au găsit o soluție pentru el, nici la centrul de transplant de la spitalul Sfânta Maria, nici la clinica AKH din Viena și nici în altă clinică din străinătate.

Pe cont propriu, a găsit o clinică din India, unde ar fi putut beneficia de operația salvatoare, însă pentru aceasta avea nevoie de 200.000 de euro, bani pe care a reușit să îi strângă în doar trei zile, ca urmare a campaniei demarate și a solidarității de care au dat dovadă românii.

Banii nu l-au mai ajutat însă cu nimic, pentru că la scurt timp după strângerea sumei, starea sa de sănătate s-a înrăutățit, iar în urmă cu o săptămână a fost internat la institutul Marius Nasta. Boala care il măcina de trei ani ajunsese deja într-un stadiu foarte avansat, iar medicii de aici nu i-au mai putut prelungi viața, pentru a putea pleca în India unde spera că transplantul pulmonar îl va salva.

 

Sorina Pintea

Vestea tristă a ajuns astăzi și la cabinetul ministrului Sorina Pintea, care și-a exprimat regretul pentru moartea lui Călin Farcaș, dar și speranța că situații similare nu se vor mai repeta odată cu modificările aduse Legii transplantului.

Legat de acuzele că decesul tânărului s-ar fi datorat în bună măsură și faptului că România renunțase la protocolul cu Eurotransplant, și astfel acesta nu a mai putut fi trimis în străinătate, fiind refuzat de clinica AKH și cea din Hanovra, ministrul a precizat că „România are un acord, un protocol valabil cu Eurotransplant. România chiar a cedat un plămân Eurotransplant, pentru că nu era compatibil cu pacienţii înscrişi pe listele din România. Avem un ordin care spune că pacienţii care nu pot fi transplantaţi în România din cauza multiplelor complicaţii se pot transplanta în străinătate. Din informaţiile pe care le am, Călin Farcaş a fost evaluat săptămâna trecută, la Spitalul Sfânta Maria, şi i s-a dat acceptul de transplant în străinătate”.

 

În același context, Sorina Pintea a recunoscut că încrederea pacienților și a donatorilor a fost serios afectată de scandalurile din ultiumii ani din domeniul transplantului. Ministrul a subliniat că este nevoie de stimularea donării de organe, pentru că fără donatori nu se poate vorbi de transplant. „Neavând organe, este foarte greu să faci transplanturi. Centrele de prelevare ar trebui să încurajeze donarea de organe. Dacă nu există organe este foarte greu să susţii un astfel de protocol cu Eurotransplant. Marea problema este că Agenţia Naţională de Transplant, precum şi toţi factorii implicaţi trebuie să conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sănătăţii să facă tot ce îi stă în putinţă să doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatură, ultimele generaţii, pentru a putea susţine orice tip de transplant. Conştientizarea lipseşte în primul rând şi apoi dotarea. Dotarea este problema Ministerului Sănătății, conştientizarea – a noastră, a tuturor”, a mai declarat ministrul.

 

Ministrul Sănătății a mai precizat că ordinul privind modificarea legii transplantului va fi în curând finalizat și că speră ca aceste modificări să salveze mai multe vieți. „Pentru familia acestui pacient este târziu. Suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar să sperăm că asta va salva mult mai multe vieţi în viitor. Nu ştiu dacă India ar fi fost soluţia. Nu pot să spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat, dar categoric că ar fi putut beneficia de acest ordin, pentru că aici am prevăzut faptul că, dacă un pacient nu poate să facă transplant în România din cauza problemelor, complicaţiilor, poate să facă transplantul în străinătate. De asemenea, am prevăzut în acest ordin şi faptul că pacienţii care au făcut un transplant în străinătate pot beneficia de controale în continuare la clinica în care s-a făcut transplantul. Medicaţia post-transplant care nu se regăseşte în România poate fi decontată acestor pacienţi”, a adăugat Sorina Pintea.

 

Gheorghe Tache, Crina Stefanescu

Asociațiile pacienților transplantați transmit că au aflat cu mare tristețe că s-a pierdut încă o viață care ar fi putut fi salvată, dacă lucrurile ar fi mers normal, în activitatea de transplant din România. „Este păcat că s-a mai pierdut o viață, mai ales că vorbim despre un tânăr. Din păcate, această realitate este valabilă pentru toate tipurile de transplant. Dincolo de scandalurile din zona transplantului, din ultimii ani, așa cum i-am spus și doamnei ministru, avem o legislație bună, avem acel acord cu Eurotransplant, dar este necesar să analizăm o serie de factori din interiorul sistemului, care nu funcționează așa cum ar trebui. Dacă nu ne întâlnim toți actorii din domeniu, respectiv, Ministerul Sănătății, CNAS, specialiștii, reprezentanții Agenției Naționale de Transplant și asociațiile de pacienți, pentru ca împreună să analizăm situația, să identificăm deficiențele și să se acționeze pentru eliminarea lor, în continuare vor muri oameni. Călin Farcaș este, la fel ca alți pacienți a căror unică șansă la viață este transplantul, o victimă a acestor probleme care concurează la situația actuală, care a făcut ca în mai puțin de doi ani, România să ajungă din topul țărilor europene la transplant, pe penultimul loc. Dumnezeu să-l odihnească pe Călin și poate că sacrificiul lui va fi un nou semnal de alarmă, va mobiliza factorii responsabili, iar domeniul transplantului va fi revigorat”, a precizat, pentru Sănătatea Buzoiană, Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*