Ministrul Sorina Pintea a descoperit la Institutul Marius Nasta ceea ce știa toată lumea

A fost nevoie de o nouă „vizita inopinată” pentru ca ministrul să constate că un pavilion vechi de peste 110 ani arată, într-adevăr, ca în secolul trecut.

 

Dr Beatrice Mahler și dr. Ioan Cordos

Așa după cum dădea asigurări zilele trecute, ministrul Sorina Pintea a continuat seria de vizite inopinate făcute la spitalele din țară, însă de această dată chiar nu era nevoie de o astfel de descindere pe nepusă masă pentru a descoperi niște chestiuni evidente, care fuseseră în nenumărate rânduri semnalate atât de către pacienți, cât și de personalul medical. Unitatea medicală asupra căreia ministrul Sănătății și-a concentrat atenția la sfârșit de săptămână a fost Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, instituție care s-a aflat recent în centrul atenției publice ca urmare a mai multor decese în rândul unor pacienți infectați cu germenul Acinetobacter multirezistent, în cadrul secției ATI. La finele lunii februarie, atât secția ATI cât și blocul operator al spitalului au fost închise pentru curățenie și dezinfecție, activitatea acestora fiind reluată aproape de jumătatea lunii martie. La acel moment, managerul institutului, dr. Beatrice Mahler, preciza că deși pericolul fusese înlăturat, riscul apariției unor noi infecții rămânea unul ridicat, dat fiind faptul că, atât clădirea în care funcționează spitalul cât și un pavilion în care își desfășoară activitatea trei secții au o vechime de peste 110 ani.

Același fapt fusese semnalat anterior și de medicul Ioan Cordoș, care explicase foarte plastic spitalul are nevoie de un nou sediu. „Nimeni nu vorbeşte despre o chestie concretă, anume că acest spital funcționează în actualul sediu din 1906. Asta trebuie văzut. Faceţi chetă, băgaţi bani, dărâmaţi-l, faceţi unul nou şi noi o să fim aceiaşi, o să ne facem datoria cu abnegaţie, dar nu într-un closet. I-am zis şi doamnei ministru: un closet, şi zugrăvit, este tot un closet”, declara acesta la momentul închiderii celor două secții.

 

La acel moment ministrul Sorina Pintea nu a avut nicio reacție la cele semnalate de medicii spitalului, și abia la mai bine de trei luni a mers să constate că, într-adevăr, unele din secțiile spitalului arată ca în secolul trecut. Vizita inopinată a avut loc în pavilionul Zerlendi al institutului, care funcționează într-o clădire la fel de veche cu cea a spitalului, amplasată la mică distanță de aceasta, ministrul precizând că în ultima vreme a primit o serie de sesizări de la pacienți, care reclamau condițiile foarte proaste de aici. De neînțeles de e a fost nevoie de aceste sesizări, în situația în care era evident faptul că o clădire veche de peste un secol nu poate oferi cele mai bune condiții pacienților, iar acest fapt fusese semnalat și de personalul medical cu câteva luni înainte.

Mai mult decât atât, Sorina Pintea s-a declarat dezamăgită după vizita făcută, precizând că a avut senzația că s-a întors în timp, și ne întrebăm care ar fi fost așteptările sale, în condițiile în care pavilionul funcționează într-o clădire ridicată la începutul secolului trecut. „Am trăit o dezamăgire foarte mare, am avut senzaţia că m-am întors în timp. Pacienţii nu trebuie să suporte, pe lângă boală, condiţiile proaste pe care această unitate sanitară le oferă. Pe lângă lipsa dotărilor cu aparatură şi mobilier, mizeria m-a deranjat la fel de mult. Nu înţeleg blazarea personalului medical, de ce acceptă să-i expună pe pacienţi şi pe ei înşişi, acceptând aceste condiţii de foarte multă vreme. Voi lua urgent măsuri pentru ca această situaţie să fie remediată” a declarat ministrul la finalul vizitei.

 

Ca o primă măsură, Sorina Pintea a mai precizat că este necesară de urgență suplimentarea personalului care asigură curățenia în pavilionul Zerlendi, acolo unde funcționează trei secții, cu un număr total de 160 de paturi. În urmă cu două luni ministrul a avut o întâlnire cu conducerea și consiliul medical al spitalului, ocazie cu care reprezentanților unității medicale li s-a solicitat să prezinte urgent o listă cu necesarul de dotări și reperații. În consecință au fost solicitați 8,4 de milioane de lei de la minister, pentru achiziționarea unor lămpi cu ultraviolete și efectuarea unor lucrări de reabilitare, însă după vizita făcută zilele trecute, Sorina Pintea spune că această sumă nu este nici pe departe suficientă.

„Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat atunci intenţia de a finanţa lucrările de reparaţii necesare şi achiziţia de aparatură, astfel încât să fie îmbunătăţite condiţiile de cazare şi serviciile medicale oferite în acest spital. Necesarul transmis de conducerea Spitalului Marius Nasta la Ministerul Sănătăţii nu acoperă în totalitate nevoile de reparaţii şi dotare ale unităţii sanitare, de aceea ministrul Sănătăţii a decis să se implice personal în întocmirea necesarului de investiţii pentru reparaţii şi achiziţie de aparatură medicală necesară. Cei 8,4 milioane lei solicitaţi, cu siguranţă nu sunt suficienţi pentru ca toate corpurile de clădire ale Spitalului Marius Nasta să fie reabilitate, la fel cum nici lămpile ultraviolete solicitate nu sunt singurele echipamente necesare pentru dotarea acestui spital. Vom analiza şi care vor fi sancţiunile pe care le vom aplica în acest caz”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.


Adaugati un comentariu


 

*