Activitatea la Institutul Marius Nasta a revenit la normal, dar pericolul rămâne

Secția ATI și Blocul Operator,  închise în urmă mai bine de trei săptămâni pentru curățenie și dezinfecție au fost redeschise la începutul săptămânii, iar azi erau programate deja șase operații.

 

După mai mult de trei săptămâni de când Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a decis închiderea secției ATI și a Blocului Operator de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta,  ca urmare unor infecții nosocomiale provocate de germenul Acinetobacter rezistent la tratament, activitatea în cele două secții a fost reluată în cursul zilei de ieri, iar astăzi lucrurile deja intraseră în normal, după cum a transmis managerul Beatrice Mahler, în cadru unei conferințe de presă. Bilanțul contaminării celor două secții cu Acinetobacter este unul trist fiind vorba de 17 pacienți infectați, dintre care doar patru au supraviețuit, iar ceilalți 13 au decedat de la începutul anului, numărul exact al victimelor nefiind raportat conform procedurilor, de către medicul epidemiolog, astfel că până și managerul institutului a fost indus în eroare, vorbind inițial doar de cinci decese, pentru ca apoi, după câteva zile să anunțe că numărul acestora era mult mai mare, respectiv 13 cazuri.

Cele două secții au fost închise pentru curățenie și dezinfecție, iar după finalizarea procedurilor, au fost recoltate din nou probe care au ieșit negative în urma analizelor, fapt pentru care DSPMB a aprobat redeschiderea acestora.

 

La o zi după reluarea activității, managerul Beatrice Mahler a anunțat azi că lucrurile au reintrat pe făgașul normal, în secția ATI fiind internați deja pacienți, iar pentru azi fiind programate șase operații în blocul operator recent dezinfectat. Rămâne însă problema clădirii vechi de mai bine de 110 ani, în care institutul își desfășoară activitatea încă din 1906, iar în condițiile  în care nu se poate vorbi încă de mutarea într-un sediu nou, dr. Breatrice Mahler spune că „extrem de importantă este respectarea circuitelor existente, a circuitelor funcţionale, care, trebuie să menţionez că se desfăşoară într-o clădire veche, ce necesită investiţii importante în infrastructură pentru a funcţiona în totală conformitate cu legislaţia în vigoare. Până atunci, împreună cu inspectorii DSP, Compartimentul de epidemiologie şi cu medicii şefi de secţie am stabilit procedurile şi etapele necesare pentru ca pacienţii să fie în siguranţă atunci când ajung în Institutul Marius Nasta și să beneficieze de un act medical efectuat corect şi în siguranţă pentru ei şi cu foarte multă responsabilitate”.

 

Ca măsură specială de siguranță, managerul a menționat consultul stomatologic preoperator, în urma căruia medicii se asigură că nu vor fi introduși germeni în căile respiratorii ale pacienților, în timpul procedurii de intubare. „În această perioadă internările de zi au fost posibile, iar pregătirea pacienţilor pentru intervenţii chirurgicale se face după o evaluare pneumologică, consultul cardiologic, consultul anestezic şi o procedură pe care am modificat-o şi care va fi şi este aplicată în Institutul Marius Nasta – consultul stomatologic preoperator. Este important ca pacientul, nu doar să aibă o igienă riguroasă a corpului în momentul în care intră într-o sală care ne dorim să fie sterilă – şi este sterilă şi curată în acest moment – şi ne dorim să aibă o cavitate bucală curată, igienizată, pentru că este locul prin care se pot introduce în căile respiratorii, în momentul intubării, diverşi germeni” a explicat dr. Beatrice Mahler.

Aceasta a mai vorbit de nevoie extinderii clădirilor, cu precădere a celor două secții care au fost închise până ieri, anunțând că documentele referitoare la intabularea unui teren în Șoseaua Viilor sunt pe cale de a se finaliza, urmând ca apoi să se treacă la următoarele etape de implementare a unui proiect de extindere, finanțat cu fonduri de la Ministerul Sănătății.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*