Trei pacienți decedați și două secții închise la Institutul Marius Nasta

20 februarie 2019 | 0 comentarii |

Managerul unității medicale a confirmat astăzi cel de-al treilea deces, precizând că un alt pacient este în stare gravă, ca urmare a unei infecții nosocomiale.

 

Conferinta de presă – „Marius Nasta”

Alertă epidemiologică la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, care a fost nevoit să-și restrângă activitatea din cauza unei infecții nosocomiale ce a ucis până acum trei pacienți, iar un al patrulea este în stare critică, după cum a anunțat azi, într-o conferință de presă, managerul Beatrice Mahler.

Infecția a fost provocată de bacteria Acinetobacter multirezistent, identificată în secția de Terapie Intensivă a institutului. Prezența bacteriei a fost semnalată încă din data de 9 februarie, când epidemiologii spitalului au înștiințat conducerea unității medicale că doi pacienți din secția respectivă fuseseră infectați cu Acinetobacter multirezistent. Situația a fost semnalată imediat Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB), care a trimis la Marius Nasta o echipă de inspectori sanitari ce au recoltat probe din secția ATI și au demarat o anchetă epidemiologică ce a presupus și stabilirea contacţilor şi a locurilor de unde provin pacienţii infectaţi.

Internările au fost sistate în secția respectivă și, din păcate, în cursul săptămânii trecute au fost confirmate decesele a doi dintre cei patru pacienți infectați cu bacteia rezistentă la tratament.

 

Între timp, în urma analizelor probelor recoltate din spital și de la pacienții din secția ATI, s-a stabilit prezența bacteiei Acinetobacter, reprezentanții DSPMB luând ieri decizia suspendării activității, atât în secția de Terapie Intensivă cât și în Blocul Operator, pentru a fi efectuate lucrări de curățenie și dezinfecție.

După finalizarea acestor proceduri, vor fi din recoltate noi probe din secțiile respective, iar dacă rezultatele vor fi conforme normelor sanitare legale în vigoare, se va putea relua activitatea.

În această dimineață, managerul Institutului Marius Nasta, împreună cu șefii secțiilor ATI și Chirurgie Toracică a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia s-a anunțat un al treilea deces cauzat de această infecție nosocomială, victima fiind o pacientă de 40 de ani. Astfel, din cei 4 pacienți infectați inițial a rămas în viață doar o femeie de 71 de ani, însă și starea acesteia este una gravă, femeia fiind intubată și ventilată mecanic, după cum a precizat managerul Beatrice Mahler.

 

În afara celor patru pacienți, dintre care trei au decedat, iar unul este în stare gravă, alți doi pacienți sunt suspecți că ar fi contractat infecția, însă probele recoltate de la aceștia sunt încă în lucru la Institutul Cantacuzino.

Managerul spitalului a mai precizat că decizia DSPMB, privind suspendarea activității în secția ATI și în blocul operator, este una corectă, ce se impunea după stabilirea rezultatelor neconforme ale analizelor. De altfel, lucrările de curățenie în blocul operator au fost deja demarate, managerul declarând că au fost luate și alte măsuri, la nivelul spitalului. Astfel, „vor fi revizuite procedurile de curăţenie şi dezinfecţie, se va face reinstructajul personalului pentru toate procedurile, inclusiv procedura de spălare a mâinilor, procedura de raportare a infecţiilor nosocomiale. De asemenea, se vor recolta probe şi din celelalte secţii pentru se a verifica suprafeţele. Noi ne dorim să facem totul cât de repede putem, dar este foarte importantă respectarea procedurii şi probele să fie conforme şi corecte”, după cum a precizat dr. Mahler.

Managerul spitalului a anunţat încă de vinerea trecută că nu se mai fac internări în Secţia de Terapie Intensivă. În prezent, în secția de Chirurgie Toracică a spitalului sunt internați 28 de pacienți care ar fi trebuit să fie operați în perioada următoare, dar intervențiile vor fi reprogramate.

 

Unul din medicii institutului susține însă că decesul celor trei pacienți nu se datorează neapărat infecției nosocomiale, ci bolii de fond pentru care aceștia erau internați. „Se discută doar despre suprainfecţia cu acinetobacter şi nu se discută despre boala de fond a acestor pacienţi. Unul dintre pacienţi este cu accident vascular cerebral şi dacă va muri, va muri din cauza accidentului vascular cerebral, care merge prost. Ceilalţi pacienţi au fost cu limfom, cu fibroză pulmonară, cu alte treburi, la care trebuie doar un bobârnac să decedeze. Ei nu au murit de acinetobacter neapărat, pentru că populaţia asta o să înţeleagă”, a explicat dr. Ioan Cordoș, adăugând că Acinetobacterul este o bacterie răspândită, asemenea stafilococului „pe care îl purtam pe piele”, iar unul dintre pacienți ar fi venit cu această bacterie de la Institutul Matei Balș, de unde fusese transferat pentru insuficiență respiratorie. Nu a spus însă dacă unitatea medicală i-a recoltat pacientului probe bacteriologice la internare, care să confirme această declarație.

Dr. Cordoș a subliniat însă că deși aici există „cel mai bun centru de tratament pentru insuficiență respiratorie”, institutul are nevoie de o clădire nouă în care să-și desfășoare activitatea, actualul sediu fiind construit în 1906.Nimeni nu vorbeşte despre o chestie concretă, anume că acest spital funcționează în actualul sediu din 1906. Asta trebuie văzut. Faceţi chetă, băgaţi bani, dărâmaţi-l, faceţi unul nou şi noi o să fim aceiaşi, o să ne facem datoria cu abnegaţie, dar nu într-un closet. I-am zis şi doamnei ministru: un closet, şi zugrăvit, este tot un closet”, a mai declarat medicul.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*