Numărul nou-născuților infectați cu stafilococ auriu a ajuns la 20

3 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Toți au venit pe lume la maternitatea Giulești, iar dovezile că au contractat înainte de externare bacteria rezistenta la tratament, sunt din ce în ce mai clare.

 

De la o zi la alta, crește numărul copiilor nou-născuți care ajung la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală cu probleme de sănătate cauzate de o bacterie rezistentă la antibiotice, care se dezvoltă cu precădere în mediul spitalicesc. Ceea ce au în comun toate aceste cazuri este faptul că toți copiii infectați au fost aduși pe lume la maternitatea Giulești, unitate medicală în care internările au fost sistate începând de vineri, după ce prezența stafilococului auriu rezistent la antibiotice a fost confirmată în cazul a doi medici și nouă asistente. Deși reprezentanții maternității continuă să susțină că nu există dovezi clare care să ateste faptul că nou-născuții au contractat infecțiile în respectiva unitate medicală, noi probe prelevate de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) după izbucnirea scandalului vin să le contrazică argumentele, oricum fragile.

 

Astfel pe 28 noiembrie,  au fost recoltate 40 de probe de aeromicrofloră, 5 probe de ape sterile, 20 de teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum și 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico – sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, și 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.

Conform unei informări transmise ulterior Ministerului Sănătății, primele rezultate ale probelor analizate în laboratorul DSPMB evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze, probele pozitive fiind trimise la Institutul Cantacuzino pentru serotipare și lizotipare.

Între timp, la spitalul Grigore Alexandrescu au mai ajuns și alți copii aduși pe lume la Giulești care prezentau semnele infecției cu stafilococ auriu, numărul cazurilor confirmate ajungând în prezent la 20.  Ultimele două cazuri s-au prezentat la spital ieri, un nou-născut cu o piodermită și un altul cu celulită, primul internat în secția de Pediatrie, iar cel de-al doilea în secția de Chirurgie.

 

Gabriela Firea

Reprezentanții unității medicale au mai transmis în cursul zilei de azi că la ora actuală mai sunt internați 15 copii născuți la maternitatea Giulești, în cazul a 11 dintre ei, prezența stafilococului auriu meticilino rezistent fiind deja confirmată, iar în cazul celorlalți patru, probele recoltate fiind încă în lucru.

În urmă cu puțin timp, primarul Gabriela Firea, în subordinea căreia se află maternitatea Giulești, a declarat că cineva trebuie să le prezinte scuze părinților copiilor infectați, precizând că situația „nu este una dramatică, așa cum a fost prezentată, dar este neplăcută”. Aceasta a mai spus că niciunul din copiii infectați nu se află în pericol grav, fiind vorba doar de manifestări cutanate.

Edilul a subliniat însă încă o dată că se poate vorbi de o infecție intraspitalicească doar dacă simptomele apar la mai puțin de 48 de ore de la externare, precizând că în cazul de față nu se poate vorbi de dovezi clare sută la sută că infecția a fost contractată în maternitate din moment ce copiii au fort reinternați după mai mult de două zile de când ai ieșit din maternitate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*