Anchetă epidemiologică la maternitatea Giulești

29 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Investigația a fost demarată după ce 14 copii externați de aici au ajuns ulterior la spitalul Grigore Alexandrescu, unde medicii au constatat că erau infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent.

 

Începând cu data de 24 noiembrie, la spitalul de copii Grigore Alexandrescu au ajuns până acum 14 copii aduși pe lume la maternitatea Giulești, toți avand mai puțin de o lună de viață și fiind de curând externați din maternitate. După cum se precizează într-un comunicat remis de reprezentanții spitalului Grigore Alexandrescu, în cazul a 12 din cei 14 pacienți a fost confirmată prezența stafilococului auriu metilicino rezistent, o bacterie rezistentă la tratament, care se dezvoltă cu precădere în mediul spitalicesc.

În cazul unuia dintre ceilalți doi nou-născuți încă nu s-au finalizat analizele, iar în cazul celuilalt, prezența bacteriei nu a fost confirmată. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Raluca Alexandrescu, a precizat că cei 14 copii au fost tratați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie, iar în prezent, șase dintre ei se află încă internați, trei având probleme respiratorii, iar ceilalți trei, infecții cutanate. Cei mai mulți dintre acești pacienți prezentau manifestări cutanate de mai mare sau mai mică gravitate, reprezentanții spitalului precizând că au raportat DSP București fiecare dintre aceste cazuri.

Fiind vorba de o bacterie care își dezvoltă rezistența la tratament în special în mediul spitalicesc, există suspiciunea că cei 12 copii au fost infectați în maternitate, la scurt timp după naștere, însă reprezentanții maternității Giulești, precum și Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află unitatea medicală, neagă acest lucru.

 

Astfel, într-un comunicat de presă comun, remis la scurt timp după ce cazul a devenit public, unitatea medicală și instituția administrativă neagă faptul că cei 12 copii în cazul cărora a fost confirmată infecția cu stafilococ auriu ar fi contractat bacteria în maternitate. În comunicat se subliniază chiar că, în momentul externării, bebelușii erau perfect sănătoși și nu prezentau niciun semn de afectare cutanată. Mai mult, se susține că nou-născuții au fost duși de părinți la spitalul Grigore Alexandrescu la 10 -21 de zile după externare, iar în acest interval de timp ar fi putut să ia bacteria din alte surse. Purtătorul de cuvânt al maternității, Doru Pană, a precizat că s-ar fi putut vorbi de o infecție intraspitalicească în cazul in care semnele ar fi apărut într-un interval de 48 de ore de la externare, totodată acesta infirmând unele informații apărute în spațiul public, conform cărora copii ar fi fost transferați la Grigore Alexandrescu direct din maternitate. „Din maternitatea Giuleşti nu a fost transferat nici măcar un bebeluş cu infecţie intraspitalicească. Am întrebat şi noi. Mi s-a spus că aceştia ar fi copii care s-au născut în urmă cu trei săptămâni. Dacă sunt externaţi de la noi şi infecția apare în 48 de ore, într-adevăr se consideră infecţie intraspitalicească. Dar dacă ei s-au internat după 10 sau 21 de zile, după cum se spune, atunci nu mai este infecţie intraspitalicească”, a precizat dr. Pană.

 

Acesta subliniază că, în ultimele două luni, la maternitatea Giulești au fost aduși pe lume 637 de copii fără complicații infecțioase declarate, iar unitatea medicală a alocat anul trecut 793.253 de lei pentru dezinfecţie, iar în 2018 s-au alocat 937.631 de lei în același scop. Purtătorul de cuvânt menționat însă că, la nivelul maternității s-a demarat totuși o investigație epidemiologică pentru a se stabili dacă infecțiile confirmate în cazul celor 12 nou-născuți au legătură cu unitatea medicală.

În același context, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că la nivelul maternităților de stat dar și al celor private din Capitală, Ministerul Sănătății și DSP București efectuează, în această perioadă, o serie de controale, acțiunea neavând însă legătură cu cazul de la Giulești, dar urmând a fi extinsă în toată țara. „Este un control pe care-l cerem pe anumite patologii şi la maternităţile din ţară, atât în zona publică, cât şi în cea privată. Ştiţi că au fost câteva incidente şi în Constanţa şi la nişte maternităţi private şi de aceea dorim să ne asigurăm că lucrurile sunt în regulă”, a declarat ministrul.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*