Încă doi copii născuți la Giulești, infectați cu stafilococ auriu

Ministrul Sănătății sune că încă nu se pune problema ca maternitatea să fie închisă din nou, până când nu vor exista dovezi clare că nou-născuții au contractat bacteria din spital.

 

În cursul zilei de azi,Ministerul Sănătății a anunțat că numărul copiilor infectați cu stafilococ auriu meticilinorezistent la scurt timp după ce au venit pe lume la maternitatea Giulești a crescut la cinci, după ce alți doi nou-născuți au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu în cursul aceleiași zile. Până la acel moment erau confirmate trei cazuri pacienții ajungând la spitalul de copii Grigore Alexandrescu în perioada vacanței de Paște și 1 Mai, după ce fuseseră externați de la maternitatea Giulești, acolo unde veniseră pe lume. Doi dintre ei prezentau forme cutanate ale infecție și deja au fost externați, în timp ce al treilea, ajuns la spitalul de copii în data de 4 mai, prezintă și probleme respiratorii, analizele relevând prezența stafilococului în sânge. Acesta este în continuare internat, iar în cursul zilei de ieri, conform anunțului făcut de ministrul Sănătății, i s-au mai alăturat alți doi copii, născuți la aceeași maternitate și prezentând, la rândul lor, semne ale infecției cu aceeași bacterie rezistentă la tratament.

Au mai fost internaţi încă doi copii la spitalul Grigore Alexandrescu, diagnosticul tot stafilococ, aşteptăm din nou rezultatele de laborator. Deja inspectorii DSP sunt la maternitatea Giulești, pentru că acolo s-au născut toți cei cinci copii, s-au prelevat deja probe, și se adună documente pentru a vedea exact ce s-a întâmplat”, a declarat Sorina Pintea.

 

Reprezentanții spitalului Grigore Alexandrescu, acolo unde sunt internați cei trei copii, au anunțat că aceștia sunt în stare stabilă. Despre cei doi pacienți internați ieri, purtătorul de cuvânt al unității medicale spune că și în cazul lor este vorba de manifestări cutanate ale infecției, unul dintre copii fiind în vârstă de trei săptămâni, iar celălalt având doar cinci zile. Deocamdată, nu au mai fost primite informări din partea altor spitale referitoare la cazuri similare, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București făcând un apel către toate unitățile sanitare de stat și din mediul privat, de pe raza Capitalei, să semnaleze dacă s-au prezentat cazuri de copii născuți între 25 martie și 30 aprilie la maternitatea Giulești, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecției cu stafilococ auriu.

 

Sorina Pintea

Din partea maternității Giulești nu a fost transmis până la această oră  niciun punct de vedere referitor la această situație, fiind remis în schimb un comunicat de către Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, autoritate care are în administrare unitatea medicală, și care invocă normele Organizației Mondiale a Sănătății pentru a preciza că nu se poate vorbi de o infecție nosocomială, din moment ce copiii au ajuns la spital la mai mult de trei zile după ce au fost externați din maternitate. Argumentul invocat nu mai este însă atât de solid, dat fiind faptul că unul dintre copiii internați ieri are doar cinci zile de când a venit pe lume.

Sorina Pintea spune că încă nu se pune problema ca maternitatea Giulești să fie închisă din nou, așa cum s-a întâmplat la finele anului trecut în urma unei situații similare, precizând că pentru a se lua o astfel de decizie trebuie să existe mai întâi dovezi clare că nou-născuții infectați au contractat bacteria din maternitate.

Este vorba de stafilococ, dar nu ştim încă provenienţa. Tocmai de aceea, nu vrem să luăm măsuri pripite. Deocamdată nu se pune problema închiderii, pentru că  trebuie să ştim exact care este provenienţa infecţiei. Nu există nicio dovadă că ar fi pornit de acolo, din maternitate, și vom afla acest lucru după analiza probelor recoltate de inspectorii sanitari. În cadrul verificării au fost prelevate un număr de 48 de probe de sanitaţie, exudate nazale şi probe de apă sterile.”, a mai declarat în acest sens ministrul.


Adaugati un comentariu


 

*