Noi suspiciuni de infecție cu stafilococ auriu la maternitatea Giulești

8 mai 2019 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a cerut o nouă anchetă a inspectorilor sanitari, după ce trei copii născuți aici au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu ca urmare a problemelor provocate de această bacterie.

 

La mai puțin de jumătate de an după ce maternitatea Giulești a fost închisă din cauza infecțiilor cu stafilococ auriu apărute la 45 de copii născuți aici, situația riscă se repete. Asta, deși la nivelul unității medicale s-au desfășurat timp de trei săptămâni ample lucrări de renovare, curățenie și dezinfecție, iar înainte de Crăciun, la momentul redeschiderii, analizele indicau că nu mai există nici un pericol în ceea ce privește apariția unor infecții intraspitalicești.

Maternitatea face din nou obiectul unui control din partea inspectorilor sanitari, demarat la solicitarea Ministerului Sănătății. Decizia a fost luată după ce reprezentanții spitalului de copii Grigore Alexandrescu au anunțat că, în perioada vacanței de Paște, la unitatea medicală au ajuns trei copii născuți la Giulești, infectați cu stafilococ auriu. Purtătorul de cuvânt al unității medicale a precizat că cei trei bebeluși nu au venit prin transfer, direct de la maternitate, ci au fost aduși de acasă, după ce fuseseră externați de la Giulești.

Doi dintre pacienți aveau manifestări cutanate, iar aceștia au stat la noi doar două-trei zile şi s-au externat, iar cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi infectați cu stafilococ auriu”, a declarat dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al spitalului Grigore Alexandrescu.

 

Declarațiile acesteia au fost urmate la scurt timp de un comunicat din partea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în subordinea căreia se află maternitatea Giulești. În comunicat se precizează că, la fel ca și în situația similară de la începutul lunii decembrie a anului trecut, din moment ce copiii nu s-au reinternat în cel mult trei zile de la externare, cazurile nu pot fi considerate infecții nosocomiale, întrucât „potrivit definiţiei Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, se consideră că este infecţie nosocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare, iar niciunul dintre cei trei bebeluşi nu s-a reinternat în acest termen”.

În document se mai precizează că unul dintre copii s-a născut pe 29 martie și a fost internat la Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adică la 25 de zile după ce a venit pe lume, un al doilea s-a născut pe 23 aprilie, a fost externat din maternitate pe 25 aprilie și a ajuns la spital pe 27 aprilie, în timp ce nou-născutul care se află încă internat în spital a venit pe lume pe 12 aprilie, a fost externat din maternitate pe 15 aprilie și a ajuns la spital abia pe 4 mai. „La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos”, se mai arată în comunicatul ASSMB.

Totodată se precizează și o serie de măsuri de curățenie și igienă care sunt efectuate la nivelul maternității în mod uzual, fiind luate și o serie de măsuri speciale în cazul pacientelor.

 

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a solicitat  Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) să facă verificări ca urmare a datelor comunicate de reprezentanții spitalului Grigore Alexandrescu. Începând de azi, inspectorii sanitari, însoțiți de  medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile verifică la maternitatea Giulești respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

Totodată, maternității i-au fost solicitate date referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Au fost solicitate și măsurile instituite în ceea ce privește investigarea posibilului focar de infecție pentru copiii născuți în perioada 25 martie – 30 aprilie, precum și rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolui, în secțiile de neonatologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare și biberonerie, precum și rezultatele testării personalului privind portajul.

Nu în ultimul rând, DSPMB a cerut și celorlalte spitale publice sau private să comunice dacă în unitățile respective s-au prezentat cazuri de copii născuți între 25 martie și 30 aprilie la maternitatea Giulești, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecției cu stafilococ auriu.

 


Adaugati un comentariu


 

*