Previziuni optimiste pentru remedierea situației de la maternitatea Giulești

6 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Între timp, numărul copiilor născuți în această unitate medicală și la care a fost confirmată infecția cu stafilococ auriu a ajuns la 23.

 

După ce internările au fost sistate, la finele săptămânii trecute, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, în urma apariției mai multor cazuri de nou-născuși infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, la maternitatea Giulești au fost demarate imediat lucrările de curățenie și dezinfecție, astfel încât activitatea unității medicale să revină cât mai repede la normal. Prima vizată a fost secția de Neonatologie, acolo unde analizele probelor recoltare de către DSPMB au relevat prezența bacteriei. Ulterior, pe măsură ce saloanele s-au eliberat în urma externărilor, lucrările au fost extinse la nivelul întregii unități medicale. Managerul Marcel Moisă a declarat că a profitat de această ocazie pentru a efectua și alte lucrări și reparații ce se impuneau, dar care fuseseră amânate tocmai pentru că acestea ar fi afectat activitatea în anumite secții, în condițiile în care maternitatea Giulești este una dintre cele mai solicitate din Capitală, având și paciente din afara Bucureștiului. Astfel, pe lângă curățenia și dezinfecția secțiilor și saloanelor, managerul a precizat că se și zugrăvesc absolut toate holurile și saloanele, în paralel cu efectuarea unor anumite reparații, acolo unde acestea se impuneau. Totodată, Moisă a precizat că se va face și o igienizare a sistemului de canalizare.

 

Dr. Marcel Moisa

La acest moment, în maternitate se mai află internați 15 copii și o mamă, iar pe măsură ce se eliberează un salon, după finalizării lucrărilor, pacienții sunt mutați aici. Toți ceilalți pacienți au fost externați, iar nașterile și intervențiile chirurgicale programate au fost direcționate către alte maternități sau amânate, managerul precizând că în cazul celor 15 copii care sunt în continuare internați la Giulești nu a fost posibilă externarea, fiind vorba de prematuri, care sunt ținuți în incubatoare.

Deși Gabriela Firea, primarul Capitalei anunța zilele trecute că deja a demarat procedurile pentru găsirea unui nou sediu în care maternitatea Giulești să fie mutată de urgență, managerul unității susține că lucrările demarate la începutul acestei săptămâni s-ar putea finaliza mâine seară sau, cel târziu, sâmbătă, după cum a primit asigurări de la șefii de lucrări. În aceste condiții, managerul speră că activitatea maternității va începe să intre în normal încă de la finele acestei săptămâni, dacă va primi avizul DSP.  În caz contrar, dr. Marcel Moisă a avertizat că „Bucureștiul va exploda”, pentru că celelalte maternități din Capitală nu vor avea capacitatea să preia toți pacienții de la Giulești în zilele următoare.

 

Maternitatea Giulesti

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat referindu-se la acest subiect că este bine că „s-au raportat aceste infecţii, că se iau măsuri. Lucrul bun nu este că avem atât de mulţi bebeluşi infectaţi, dar au mai fost focare în ţară, lucrurile s-au rezolvat, în sensul respectării procedurilor, protocoalelor. Cred că vis-a-vis de maternitatea Giuleşti a fost a creată o polemică care nu este benefică nimănui, lucrurile trebuie rezolvate. Cred că este momentul să aplicăm ceea ce există în legislaţie în acest moment – să ne facem treaba. Cred că mentalitatea ne împiedică să ne facem treaba, pentru că nu se pune problema lipsei banilor”.

Între timp, spitalul Grigore Alexandrescu a anunțat că a mai fost confirmată infecția cu stafilococ auriu la încă trei copii născuți la Giulești, numărul total al infecțiilor ajungând astfel la 23. Partea bună este că nu au mai fost făcute internări, în continuare, la acest spital fiind internați 15 copii aduși pe lume la Giulești.

 


Adaugati un comentariu


 

*