Medicamentele pentru pacienți cu HIV/SIDA ar putea fi achiziționate în sistem centralizat

6 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Metoda este considerată mai eficientă de oficiali din ministerul Sănătății care spun că astfel se vor evita situațiile în care pacienții din anumite zone pot rămâne fără tratament.

 

În prima zi a lunii decembrie a fost marcată, la nivel mondial, Ziua de luptă împotriva SIDA, însă pentru că prim-planul acestei zile a aparținut manifestărilor dedicate aniversării Zilei Naționale și Centenarului, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a organizat, la jumătatea acestei săptămâni, o dezbatere în care au fost aduse în discuție problemele cu care se confruntă acești pacienți.

Cu această ocazie, Iulian Petre, directorul executiv al organizației, a reamintit că în a doua jumătate a anului, pacienții din nouă județe au avut probleme cu accesul la tratament, existând perioade cuprinse între câteva zile și trei săptămâni, în care aceștia nu și-au putut primi medicamentele de la spitalele la care sunt arondați, deoarece stocurile se epuizaseră.

„Anul 2018 a fost un an cu mai multe probleme legate de accesul la tratament al pacienţilor, în comparaţie cu anii anteriori. S-au cumulat, în a doua parte a anului, mai mulţi factori care au generat întreruperi de tratament în unele judeţe, pornind de la întârzierile în bugetarea programului naţional, lipsa unui acord cadru naţional pentru achiziţia de medicamente, procedurile infernale de achiziţii şi chiar exportul paralel. Stresul pentru pacienţii aflaţi în situaţia de a întrerupe tratamentul sau a merge din 3 în 3 zile la spital pentru tratament a fost unul groaznic. Situaţia asta nu mai poate continua, cerem autorităţilor implicare şi responsabilizare pentru prevenirea întreruperilor tratamentului pentru pacienţii cu HIV. E nevoie de buget suficient încă de la începutul anului, e nevoie de stocuri permanente de medicamente în fiecare spital, e nevoie de acţiuni preventive pentru ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple în anii următori”, a declarat Iulian Petre în cadrul dezbaterii.

 

Cu aceeași ocazie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Cristian Grasu, a recunoscut că au existat astfel de probleme la nivelul anumitor județe, precizând că a fost identificată deja o soluție pentru ca astfel de situații să nu se mai repete în anii următori. Aceasta ar consta în achiziția centralizată de medicamente, ceea ce ar duce la o cheltuire mai eficientă a fondurilor alocate, facilitând totodată accesul pacienților la medicamente mai bune si mai ieftine.

În acest moment avem în evidenţe aproape 15.000 de bolnavi de HIV/SIDA  în viaţă, pe care trebuie să îi tratăm în continuare cât de bine putem. Pentru aceasta, Ministerul Sănătății va aloca în continuare fonduri necesare derulării programului. De asemenea, ministerul îşi propune să organizeze proceduri de achiziţie centralizată, pentru că am observat că aceasta aduce o cheltuire mai eficientă a banilor repartizaţi şi accesul la medicamente mai bune şi mai ieftine pentru toţi pacienţii bolnavi de HIV/SIDA. Luarea în evidenţă a persoanelor cu HIV/SIDA la nivelul unităţilor de boli infecţioase teritoriale este o altă activitate pe care o vom susţine în următoarea perioadă şi, de asemenea, asigurarea în spitale, în ambulatoriu, a medicamentelor antiretrovirale pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA”, a declarat secretarul de stat. Acesta a mai precizat că, pentru anul viitor, Ministerul Sănătății are în vedere și achiziționarea de teste rapide pentru depistarea HIV/SIDA, care vor fi distribuite către spitalele din țară în care se implementează programul național pe această patologie.

 

Dr. Diana Paun

La rândul său, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, dr. Diana Păun, a reamintit că la acest moment se află în dezbatere publică un Program național strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea infecțiilor cu HIV/SIDA, până în anul 2020. În cadrul aceleiași dezbateri, consilierul prezidențial a făcut și o scurtă prezentare a evoluției cazurilor de HIV/SIDA în România, după 1990, precizând că incidența la nivelul anului 2016, era sub media europeană.

„Incidenţa prin HIV în România, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost de 3,2 la suta de mii de locuitori în anul 2016, în scădere de la 4,1 în 2015, iar media la nivelul UE a fost în 2016 de 5,8. Incidenţa în România a înregistrat un trend descendent din anul 1990, urmată de o creştere în perioada 2011-2014. În anul 2017 s-au înregistrat 629 de cazuri noi faţă de 950 în 2000. Ziua de luptă împotriva SIDA este o oportunitate de a aduce în dezbatere publică Programul de tratament HIV în România, care are multiple probleme, aşa cum ştim cu toţii, şi de a ne direcţiona eforturile către prevenţie, asigurarea accesului la tratament şi a calităţii vieţii celor care trăiesc cu această afecţiune. Dincolo de conştientizare, responsabilizare, de luptă împotrivă discriminării, avem nevoie de acţiune, de finanţare şi mai ales de consecvenţă”, a declarat dr. Diana Păun.

 


Adaugati un comentariu


 

*