Ministerul Sănătății elaborează strategii pentru bolnavii de HIV/SIDA

24 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

În plin scandal al unei noi crize de medicamente a fost lansat, în dezbatere publică, un proiect privind Planul Național Strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu virusul HIV.

 

La semnalul de alarmă tras de 13 organizații care apără drepturile pacienților cu HIV/SIDA, prin care ministrul Sorina Pintea și premierul Viorica Dăncilă sunt atenționate asupra unei noi crize a medicamentelor destinate tratamentului acestor pacienți, Ministerul Sănătății a reacționat, imediat. Printr-un comunicat remis redacției Sănătatea Buzoiană, MS transmite că a lansat în dezbatere publică proiectul Planului Național Strategic (PNS) pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2018- 2020.

Ce-i drept, în scrisoarea deschisă adresată Guvernului, cele 13 organizații semnatare solicită și reinstituirea Comisiei Naţionale HIV/SIDA, precum și adoptarea în regim de urgenţă a Planului Naţional care să permită finanţarea activităţilor de prevenire şi combatere acestei afecțiuni, dar în primul rând este semnalată criza de medicamente cu care se confruntă acești pacienți.

Ministerul Explică, în comunicatul aminiti, că PNS urmărește prioritizarea intervențiilor de prevenire și utilizarea testării HIV ca poartă de intrare în tratament, iar în același proiect sunt prevăzute și măsuri pentru asigurarea accesului universal la tratament ARV pentru persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA și acordarea unor beneficii și servicii sociale. De asemenea, proiectul de act normativ propune reconstituirea Comisei Naţionale pentru Supravegherea, Controlul şi Prevenirea cazurilor de infecţie HIV/SIDA, care va avea rolul de coordonare, la nivel național, a implementarii Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV.

 

Sorina Pintea

Documentul, pus în transparență pe site-ul MS „este realizat în concordanță cu Strategia națională a Guvernului privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA și protecția persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA și reglementează principalele direcții de acțiune și măsurile ce se impun  pentru prevenirea transmiterii infecțiilor HIV și protecția persoanelor afectate de SIDA”, se menționează în comunicatul remis de MS, în care se precizează că după încheierea dezbaterilor, proiectul de Hotărâre va fi supus aprobării Guvernului.

Avem nevoie de un cadru strategic care să reglementeze intervențiile necesare pentru prevenirea răspândirii acestor afecțiuni și asigurarea accesului la tratament și îngrijiri HIV/SIDA.  Acest plan va sta la baza elaborării, implementării, monitorizării și evaluării programelor și proiectelor naționale și locale de intervenție în domeniul supravegherii, controlului și prevenirii cazurilor de infecție cu HIV/SIDA până în 2020.  De asemenea, această strategie respectă convențiile, tratatele și alte acte internaționale privind monitorizarea întregii activități în domeniul HIV/SIDA,  la care România este parte”, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

MS menționează că fondurile necesare aplicării Strategiei Naţionale pentru Supravegherea, Controlul şi Prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de asigurări sociale de sănătate, din venituri extrabugetare şi din alte finanțări internaționale, inclusiv fonduri structurale. Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007, iar documente ulterioare au fost elaborate (ultimul în anul 2010, sub egida Comisiei Naționale de Luptă Anti-SIDA), fără a fi însă aprobate oficial.

 


Adaugati un comentariu


 

*