Comisii, comiții și boli

5 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că pentru a coordona, ştiinţific şi metodologic, reţeaua de asistenţă medicală, colaborează cu 59 de comisii, din care fac parte 649 de specialiști și personalități medicale.

 

Stăm noi, românii, prost la coeficientul de sănătate a populației, la dotări, la organizare, la aprovizionarea cu medicamente, la felul în care sunt „tratați” medicii și pacienții, la administrarea banilor și așa puțini din Sanatate, dar excelăm în înființarea de comitete si comisii, la corupție și la promisiuni.

Ministerul Sănătații anunță că au fost stabilite noi reguli clare de funcționare a comisiilor proprii de specialitate, iar în curând, numărul acestora se va mari cu trei, astfel încât se va ajunge la 59 de comisii și 649 de specialiști. Aceștia vor colabora cu Ministerul Sănătății, căruia-i furnizează „expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, reţeaua de asistenţă medicală”, se menționează într-un comunicat remis de MS.

In același document se  precizează că Ordinul de ministru nr. 1355/2016 reglementa, anul trecut, modul de funcționare al acestor comisii, iar Ordinul nr. 1504/2016 cuprindea comisiile si componența nominală a acestora, iar anul acesta, Ordinul nr. 1355/2016 a fost abrogat prin Ordinul nr. 1202/2017, care adaugă în Anexa nr. 1 noi comisii, ce vor fi constituite pentru specialități pediatrice, și debirocratizează modul de selecție al membrilor acestor Comisii.

 

În ceea ce privește modificările suferite de aceste comisii pe parcursul acestui an, cauzate de demisiile unor membri și necesitatea înlocuirii acestora, Ministerul Sănătății menționează că în primele două luni ale acestui an au renunțat la calitatea de membru al acestor comisii un număr de 43 de medici. Astfel, în Ordinele de ministru nr. 149, 177, 303, 554 din 2017, sunt menționate doar comisiile ale căror componență nominală a fost modificată. Pe viitor, pentru a evita confuziile, Ministerul Sănătății intenționează să emită câte un Ordin pentru fiecare comisie de specialitate în parte.

MS subliniază că „membrii Comisiilor de specialitate sunt medici specialiști, personalități în domeniul lor de competență care colaborează cu Ministerul Sănătății. Aceștia nu sunt angajați ai ministerului”. Aceștia se întrunesc doar atunci când este necesar și elaborează protocoalele terapeutice, fundamentează deciziile ministrului sănătăţii cu privire la politicile, strategiile şi programele de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, identifică priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung, propun programe naționale de sănătate etc.

 

Pentru ca interesele personale să nu inflențeze activitatea comisiilor sunt stabilite reguli clare privind incompatibilitățile, Ministerul Sănătății spune cămembrii comisiei semnează un angajament de confidențialitate în momentul numirii, pentru a nu fi furnizate informații despre proiectele la care lucrează înainte de definitivarea acestora. Fiecare membru completează o declarație de interese pentru ultimul an calendaristic, în care sunt mentionate și colaborările cu firmele producătoare și distribuitoare de medicamente și aparatură medicală. În ședințele în care unul dintre membrii permanenți s-ar putea afla în conflict de interese, acesta va fi înlocuit”.

În ceea ce privește îndemnizația la care membrii comisiei au dreptul, în cuantum de 10% din salariul unui secretar de stat, MS transmite că aceasta se acordă doar la cerere, iar pînă în prezent niciun membru al comisiilor nu a solicitat acest lucru”.  Ar fi interesant de știut dacă medicii au știut că au acest drept, în contextul în care cei mai mulți dintre ei care au demisionat din comisii tocmai pentru că nu mai aveau voie să accepte beneficii din partea firmelor de medicamente, pentru sfaturi oferite celor din industria farma sau pentru studii și acțiuni (ex. participări la congrese) care ar fi stimulat consumul de medicamente.

Astăzi, la nivelul MS functioneaza 56 de comisii de specialitate, care insumează 509 medici. După introducerea celor trei noi comisii pentru specialități pediatrice, vor funcționa în total 59 de comisii, care vor reuni 649 de specialiști care vor colabora cu Ministerul Sănătății.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*