Mersul cu spatele stimulează memoria

24 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Descoperirea, făcută în urma unor experimente, ar putea avea implicaţii importante în abordarea medicală a pierderilor de memorie.

 

Un studiu bazat pe șase experimente efectuate de e o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Roehampton, din Marea Britanie, a relevat faptul că persoanele care merg cu spatele au rezultate mai bune la testele de memorie, în comparaţie cu cele care stau pe loc sau se deplasează înainte.

Cele șase experimente au fost realizate pentru a se afla dacă mişcările înapoi ar avea vreun efect în procesul de amintire, în comparaţie cu cele efectuate înainte sau cu poziţia statică. Cercetătorii au constatat că mersul cu spatele are un efect benefic important asupra memoriei, care ar putea avea implicaţii importante în abordarea medicală.

Cei 114 participanţi la studiu au fost împărţiţi în grupuri care au vizionat o listă cu cuvinte sau un set de imagini și înregistrare video a unui eveniment înscenat, în care unei femei îi era furată geanta. Apoi, subiecţii au mers înainte sau înapoi pe o distanţă de zece metri, au urmărit înregistrări video filmate în timpul deplasării în faţă sau în spate sau şi-au imaginat că se deplasau în cele două direcţii.

 

La finalul experimentului, participanţii au răspuns la întrebări referitoare la înregistrarea video sau li s-a solicitat să îşi amintească imaginile ori cuvintele observate iniţial. Rezultatele au indicat că mersul cu spatele, fie el real, indus sau imaginar, a îmbunătăţit procesul de amintire a detaliilor observate în înregistrarea video, a cuvintelor şi a imaginilor.

Potrivit medicului Aleksandar Aksentijevic, unul dintre cercetătorii care au condus studiul, rezultatele au demonstrat, în premieră, că această „călătorie mentală în timp, indusă de mişcare direcţionată înapoi a îmbunătăţit performanţele mnemonice în cazul a diferite tipuri de informaţii, un proces numit efect mnemonic de călătorie în timp”.

La rândul său, doctorul Elias Tsakanikos, coparticipant la studiu, a subliniat existenţa unui potenţial imens pentru dezvoltarea acestui efect sub forma unei intervenţii digitale pentru problemele de memorie în cazul adulţilor vârstnici, adăugând că echipa sa se află în discuţii cu dezvoltatori de aplicaţii în acest sens.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*