CJAS reaminteşte buzoienilor că valabilitatea cardurilor de sănătate este de 7 ani

24 noiembrie 2018 | 1 comentariu |

Cardurile emise anterior datei de 31 decembrie 2012 sunt, astfel, valabile până la 31 decembrie 2019, iar cele emise după 1 august 2018 au, de la început, o valabilitate de şapte ani.

 

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău reaminteşte furnizorilor de servicii medicale cu care are încheiate contracte de prestări servicii medicale, precum şi asiguraţilor că, prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani.

Pentru a se elimina orice confuzie în privința valabilității, CJAS menționează că „aceste carduri sunt recunoscute de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate drept valabile, timp de doi ani după data de expirare inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani. În cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019”.

Totodată, CJAS reamintește că noile carduri naţionale de sănătate, care se emit începând cu data de 1 august 2018, au de la început durata de valabilitate de şapte ani, conform aceleiaşi Hotărâri de Guvern.

 

Radu Vîlculescu

Conducerea CJAS atrage atenția că acest document este personal şi netransmisibil, unul din rolurile cardului naţional de sănătate fiind acela de a certifica faptul că serviciile medicale decontabile din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS) au fost efectiv acordate asiguratului respectiv și nu altei/altor persoane. „Prin urmare, furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea limita accesul asiguratilor la servicii medicale, sub motivul că aceștia deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit”, subliniază Radu Vîlculescu, purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău.

Acesta reamintește asiguraților că folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie începând cu 1 septembrie 2015, iar fără prezentarea acestui document la medicul de familie, la medicul specialist din ambulatoriu, la farmacie sau la spital nu pot fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă.

 

În județul Buzău, potrivit datelor puse la dispoziție de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, de la lansare și până în prezent au fost emise peste 350.000 de carduri naționale de sănătate. Tot în această perioadă, 17.120 dintre cardurile returnate de Poșta Română au fost ridicate, ulterior, de asigurați, de la sediul CJAS, iar 1.412 buzoieni au refuzat să primească aceste „pașapoarte de sănătate” din motive religioase. Pentru a avea acces la servicii medicale în sistemul asigurărilor de sănătate, aceștia din urmă trebuie să meargă la sediul CJAS din trei în trei luni, pentru a solicita adeverința care le conferă accesul la servicii medicale decontate din FUNASS, după ce se verifică, potrivit legislației, calitatea de asigurat a solicitantului.

În perioada 2014-2018, pentru asigurații din județul Buzău au fost emise și 10.670 de carduri duplicat care, fie au fost deteriorate, fie au fost pierdute sau furate, fie posesorul și-a schimbat datele de identitate.

 Comentarii (1)

  1. Dumitru Cristina spune:

    Bună seara! Ce poate face un tânăr de 21 ani sa între în posesia cardului de sănătate neemis care este nevoit să-și ia adeverință în fiecare an în condițiile în care are doua boli grave și este nevoit sa meargă foarte des la control și analize la București. Va mulțumesc!

Adaugati un comentariu


 

*