Cardul de sanatate, din nou blocat

16 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Chiar daca acum exista un contract de mentenanta, medicii se confruta in contonuare cu disfunctionalitati ale sistemului informatic.

 

card sanatatePlatforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este indisponibila de luni, de la ora 11,00, din cauza unor probleme tehnice, a anuntat CNAS, printr-un comunicat postat pe site-ul institutiei. Potrivit documentului, pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/ se elibereaza in regim offline.

Pentru transmiterea si validarea serviciilor acordate in aceasta perioada sunt aplicabile dispozitiile art. 199-202 din HG 161/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 361-364 din HG 206/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, pana la termenul de raportare a activitatii lunare pentru perioada in care au fost constatate intreruperi in functionarea PIAS, presedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus mentionate”, se mentioneaza in anuntul CNAS.

Exista insa medici care spun ca astazi au putut folosi sistemul cardului de sanatate, dar ca saptamana trecuta, aproape in fiecare zi au avut cateva ore in care acesta nu a functionat.

 

dosarul electronic de sanatate-CNASPurtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Augustus Costache, a afirmat, insa, intr-o declaratie transmisa de Radio Romania, ca nu este vorba despre o blocare a sistemului cardului de sanatate, ci de o functionare cu intarziere a acestuia, incepand cu ora 9,30. „Functioneaza cu dificultate. In acest moment, specialistii lucreaza pentru remedierea situatiei. Speram sa se remedieze in scurt timp”, a declarat Costache, reiterand afirmatia din comunicat, potrivit careia in cazul in care problemele nu vor fi remediate, va fi publicat un ordin al presedintelui CNAS pentru inregistrarea serviciilor medicale in sistem offline.

Curios este insa ca aceste disfunctionalitati, care anul trecut ajunsesera sa fie sperietoarea medicilor, farmacistilor si ale sistemului de sanatate in general, au persisat si dupa ce SIVECO a semnat contractul de mentenanta, desi potrivit acestuia, compania ar trebui sa-si asume orice disfunctionalitate aparuta in sistem.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*