Platforma Informatica a CNAS, un „dezastru”

4 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Medicii de familie acuza CNAS de „iresponsabilitate in asigurarea sanatatii pacientilor”, in contextul in care sistemele informatice, pe care s-au cheltuit milioane de euro, contina sa functioneze cu sincope.

 

medici de familieMedicii de familie sunt din nou suparati si, prin reprezentantii organizatiei profesionale si a celei patronale, acuza CNAS de „iresponsabilitate”  in asigurarea sanatatii pacientilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) din Romania.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sustin intr-un comunicat de presa remis astazi, ca traverseaza o noua lunga perioada de timp in care sistemele informatice nu functioneaza si ca in ciuda comunicatului linistitor al CNAS din data de 2 noiembrie, unde se afirma ca „sistemul informatic al  cardului national de  asigurari de sanatate este in stare de functionare,  incepand cu data de 2 noiembrie 2016, orele 19.00, iar in continuare se efectueaza operatiuni tehnice de monitorizare si  consolidare a acestuia”, in realitate acest lucru nu se intampla.

 

cnas - siui-cardMedicii sustin ca in continuare nu li se valideaza serviciile efectuate, nu pot elibera retete in sistem online, nu se poate face raportarea serviciilor medicale pentru luna octombrie, nu se poate elibera decontul serviciilor efectuate, nu se pot factura serviciile pentru cel icare au reusit totusi sa isi raporteze serviciile, medicii continua sa piarda noptile incercand sa valideze munca lor de peste zi si sa urce in sistem retetele eliberate offline si ca tot ce nu se rezolva in aceste zile, se reporteaza pentru zilele in care sistemul se va reporni, ceea ce va dubla volumul de munca, in situatia in care suntem limitati la numarul de consultatii, atat fizic cat si informatic.

Constatam ca nu exista un dialog cu CNAS si ca orice incercare a noastra de a crea un mediu accesibil pentru consultatii se loveste de un zid. Practic, din cauza nefunctionarii PIAS, CNAS impiedica dreptul la servicii medicale al oricarui pacient roman. Lipsa de asumare a devenit astfel o obisnuinta. Realitatea obiectiva confirma: CNAS nu este capabila sa isi asume buna functionare a PIAS, mentenanta acesteia si prin urmare, nici validarea serviciilor medicale. De aceea, solicitam emiterea unui ordin al CNAS care sa acopere perioada de nefunctionare pentru validarea serviciilor efectuate de medicii de la toate nivelurile”, sustin reprezentantii SNMF si FNPMF.

 

Vlad Voiculescu, Radu Tibichi

Vlad Voiculescu, Radu Tibichi

In afara riscurilor evidente, care vor face ca medicii sa nu poata primi contravaloarea serviciilor medicale efectuate in aceste perioade de blocare, medicii sustin ca ramane o certitudine faptul ca nefunctionarea PIAS a generat un stres de neimaginat oricarui doctor care este obligat sa o foloseasca. Sistemul in sine, in loc sa usureze munca profesionistilor din sistem, o face aproape imposibila, se mentioneaza in comunicat.

CNAS uita zilnic ca avem de-a face cu oameni bolnavi care nu pot beneficia de drepturile lor elementare la sanatate”, mai spun medicii, solicitand, public, ministrului Sanatatii si primului ministru sa ia „atitudine ferma privind competenta CNAS de a gestiona sistemele informatice”.

Presedintele CNAS, Radu Tibichi, anunta in urma cu doua zile ca „sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este in stare de functionare incepand de miercuri, de la ora 19.00”, dar ca „in continuare se efectueaza operatiuni tehnice de monitorizare si consolidare a acestuia”, insa referitor la mentenanta CEAS si SIUI care ar fi trebuit asigurata, inca de la sfarsitul lunii trecute, de firma care a castigat contractele si care va primi pentru asta peste 22 de milioane de lei, a declarat ca inca se negociaza, neputand preciza o data la care estimeaza ca se va trece, efectiv, la treaba.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*