Medicii de familie cer CNAS să-și asume disfuncționalitățile sistemului informatic

8 martie 2023 | 0 comentarii |

Societatea Naţională de Medicina Familiei reclamă că sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este nefuncțional „de o bună perioadă de timp” și afectează accesul pacienților la servicii medicale, blocând activitatea cabinetelor medicale.

 

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) transmite că este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni „în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI)”, și solicită ca, în contextul în care programul SIUI și mentenanța acestuia revin exclusiv CNAS, această instituție „să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică”.

În acest context, medicii de familie solicită CNAS, „de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, presei, de SNMF.

De altfel, același sistem informatic și birocrația afectează întregul sistem medical, la toate nivelurile.

 

Reprezentanții SNMF susțin căde o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional.

Medicii de familie spun că sunt puși în imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează „în mod direct” accesul pacienţilor la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate, „în primul rând din cauza creşterii timpilor de aşteptare”. În plus, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat „prejudiciază” pacienţii de drepturile lor „fireşti”, ca asiguraţi ai sistemului public de sănătate, se subliniază în comunicat.

Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine. În acelaşi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei”, susţin reprezentanţii SNMF.

 


Adaugati un comentariu


 

*