Rețeaua medicală a Apărării își îmbunătățește sistemul de Telemedicină

7 martie 2023 | 0 comentarii |

Printr-un proiect european, în valoare de peste 148 de milioane de lei, în unitățle medicale din rețeaua Ministerului Apărării va crește calitatea și eficiența serviciilor oferite pacienților. 

 

Ministerul Apărării Naționale anunță începerea unui proiect „MILMACS, în cadrul Sistemului Informatic de Telemedicină al Apărării (SITA)”, prin implementarea căruia va crește calitatea și eficiența serviciilor medicale acordate în rețeaua medicală a Ministerului Apărării Naționale (MApN), prin dezvoltarea unei soluții complete de management al fluxului de imagini, videoclipuri și documente medicale multimedia rezultate în urma investigațiilor medicale de care beneficiază pacienții spitalelor militare.

Proiectul, lansat de Ministerul Apărării Naționale, Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), va fi implementat și dezvoltat în cadrul celor 14 unități medico-militare din subordinea Ministerului Apărării Naționale, în beneficiul pacienților care solicită servicii medicale și al cadrelor medicale și pacienți de zi cu zi care solicită servicii medicale, se arată într-un comunicat al MApN.

 

Prin implementarea proiectului se urmăreștecolaborarea eficientă și cu ușurință între specialiștii din domeniul sănătății, prin instrumentele puse la dispoziție de sistem, precum și stocarea documentelo medicale și informațiilor sensibile într-o manieră care să asigure securitatea și siguranța lor; asigurarea unor capacitatăți de întâlnire virtuală în timp real, colaborativă, pentru medicii și specialiștii din domeniul medical în cadrul consultațiilor pe care le acordă; asigurarea accesului pacienților, din orice locație, la Registrul Electronic Medical Multimedia, pentru a-și putea vizualiza rezultatele investigațiilor proprii, indiferent de unde au fost efectuate acestea în rețeaua sanitară militară, inclusiv pentru a le putea pune la dispoziția altor specialiști, în conformitate cu prevederile legale privind «a doua opinie»”, precizează MapN.

În cadrul sistemului vor fi incluse aplicații de telemedicină care utilizează tehnologii de imagistică și multimedia specifice unor domenii medicale – medicina de urgență, tele-mamografia, tele-radiologia, tele-dermatologia, tele-neurologia, tele-EEG, tele-AVC, tele-cardiologia, tele-oftalmologia, tele-oncologia.

 

În același timp, MApN își propune să utilizeze platforma sistemului informatic astfel încât aceasta să constituie „o resursă bogată pentru studii clinice de cercetare, precum și în scopuri academice”.

Perioada de implementare a proiectului este de 11 luni (31 ianuarie – 31 decembrie 2023), inclusiv perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, iar valorarea totală a acestuia este de 148.000.602,50 lei, din care 141.697.370,43 lei fonduri europene nerambursabile (FEDR/FC/FSE/ILMT) și din Bugetul Național.

 


Adaugati un comentariu


 

*