Spitalul Județean Buzău primește bani prin PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

7 martie 2023 | 0 comentarii |

Unitatea medicală a primit aprobare de finanțare cu aproape 30 de milioane de lei din fonduri europene, prin PNRR, la care se va adăuga contribuția Consiliului Județean Buzău, pentru investiții prin care se va reduce riscul de infecții intraspitalicești.

 

Un nou proiect cu finanțare europeană care vizează Spitalul Județean de Urgență și pe care Consiliul Județean Buzău l-a aprobat în noiembrie anul trecut și l-a depus la Ministerul Sănătății în vederea accesării fondurilor europene prin cadrul PNRR a fost aprobat. Investiția va contribui la reducerea riscurilor de infecții intraspitalicești, prin reabilitarea/ modernizarea/ extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/ gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile; dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializat; achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale.

Spitalul Județean Buzău va beneficia de o nouă investiție. Este un proiect aprobat spre finanțare prin PNRR – „Reducerea riscului de infecții nosomiale la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău. Este un proiect esențial pentru reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale!“, a anunțat pe contul său de Facebook, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Ministerul Sănătății a aprobat pentru proiectul SJU Buzău o valoare totală a investiției de aproape 32 milioane de lei, din care aproape 2,4 milioane de lei este contribuția proprie a județului.

Problema infecțiilor intraspitalicești nu este nouă, cu ea se confruntă aproape toate unitățile medicale, există în toate spitalele din lume și dintotdeauna. Important este însă ca prin investițiile în organizarea unor structuri funcționale pentru izolarea/ gruparea și tratarea pacienților cu IAAM și achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale să putem reduce riscurile, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical. Sunt vizate secțiile neurologie, cardiologie, chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă, urologie, chirurgie plastică și arși, ortopedie, otorinolaringologie, medicină internă, nutriție, pediatrie și chirurgie pediatrică aflate în pavilionul centrale al spitalului, precum și secțiile exterioare Oncologie, Pneumoftiziologie și Boli infecțioase”, potrivit managerului SJU Buzău, Claudiu Damian, care subliniază că în unitatea medicală, și la ora actuală există din belșug echipament de protecție, dar trebuie ca tot ceea ce înseamnă cadru medical, pacient și aparținător să respecte cu sfințenie toate regulile.

 

În ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei, au existat acuzații că nu s-au raportat toate infecțiile intraspitalicești, iar subiectul a fost intens dezbătut în spațiul public. Am venit cu o boală și am plecat cu alta, a fost și continuă să fie acuzațiile multora dintre cei care au trecut printr-un spital.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră însă că nu atât existența infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) constituie o probelmă, ci subraportarea acestora. „România, în momentul de faţă, raportează, după o evoluţie crescătoare, 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale. Media la nivel european este de 7%. Noi am crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt, în fiecare an, 37.000 de decese care sunt datorate infecţiilor asociate asistenţei medicale, iar numărul de decese care sunt parţial atribuite acestor infecţii, pentru că pacienţii au multe alte patologii foarte complicate, este de cel puţin trei ori mai mare”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, în care a arătat că „în România numărul de decese care ar putea să fie atribuite infecţiilor asociate asistenţei medicale în mod real ar fi probabil de circa 1.700, înregistrate la nivelul unui an”.

SJU Buzău a raportat, în anul 2021, o rată a IAAM de 0,96%, iar spre finele anului trecut, rata infecțiilor ajunsese la 1,36%.

 

Proiectul privind reducerea riscului de infecții intraspitalicești în Spitalul Județean Buzău a fost inclus în PNRR, astfel că odată cu implementarea lui vor fi realizate izolatoare, secțiile vor fi dotate cu aparate de dezinfecție aeriană, pentru suprafețe, aparate pentru sterilizare instrumentar etc.

Consiliul Județean Buzău va implementa la Spitalul Județean de Urgență Buzău un nou proiect aprobat spre finanțare prin PNRR, intitulat «Reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul Spitalului Județean». Proiectul are drept scop creșterea calității actului medical și a siguranței pacienților în cadrul SJU Buzău și constă în achiziționarea unor echipamente și dotări de ultimă generație pentru prevenirea, diagnosticul și tratarea infecțiilor nosocomiale, precum și reducerea cazurilor de IAAM în spitalul. În fiecare izolator mobilierul va fi schimbat, respectiv: pat, noptieră, paravan, suport perfuzii, cărucior rufe murdare, monitor funcții vitale, concentrator de oxigen. Siguranța pacientului, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale sunt o prioritate pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.

 

Noile investiții vor veni atât în sprijinul pacienților și al cadrelor medicale, dar pentru ca rata infecțiilor nosocomiale să scadă este important ca atât personalul medical și cât și pacienții internați și aparținătorii acestora să respecte normele de prevenire.

Important este ca atât personalul medical cât și pacienții și aparținătorii să respecte normele de prevenție, cu sfințenie. Spălatul mâinilor, respectarea normelor de igienă, prevenție și protecție generle, a protocalelor medicale specifice fiecărei secții sunt esențiale. În plus, aparținătorii trebuie să înțeleagă că nu pot intra în spital oricând și oricum, ci doar conform programului și condițiilor stabilite de unitatea medicală și numai cu echipament de protecție. Dacă vom respecta cu toții aceste reguli, investițiile care se vor realiza vor contribui cu adevărat la reducerea IAAM”, a explicat medicul Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

Ministerul Sănătății a pus la dispoziția unităților medicale 150 de milioane de euro din PNRR, pentru finanțarea proiectelor privind investiții în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale (IAAM), iar 65 de unități medicale au fost acceptate pentru a primi bani pentru astfel de investiții.

 


Adaugati un comentariu


 

*