Simona Cocoș, realeasă președinte APMGR
Asociaţia care reuneşte companiile producătoare de medicamente generice şi biosimilare prezente pe piaţa locală şi-a ales noua conducere și a admis doi noi membri cu drepturi depline.
Simona Cocoş, director general Zentiva România şi Republica Moldova, a fost realeasă preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), pentru al doilea mandat consecutiv, în cadrul Adunării Generale din 2 martie 2023, se arată într-un comunicat remis presei de asociație.
Din Consiliul Director mai fac parte Daniel Bran – vicepreşedintele APMGR, director general Accord Healthcare România, Arina Gholmieh – director general Egis Pharmaceuticals România și Thodoris Dimopoulos, director general Sandoz România.
În cadrul întâlnirii s-a aprobat şi adeziunea companiilor Antibiotice SA şi Terapia SA, doi dintre cei mai importanţi producători de medicamente din România, care au devenit membri cu drepturi depline ai asociaţiei. Simona Cocoș a salutat decizia celor două companii farma de a se alătura APMGR. „Sunt companii importante cu facilităţi de producţie. Împreună vom continua să milităm pentru pentru un mediu de operare sustenabil şi predictibil”, a afirmat ea.
În noul mandat, preşedintele APMGR va continua să susţină evoluţia sistemului românesc de sănătate, creşterea accesului pacienţilor la tratamente moderne şi pentru sustenabilitatea bugetelor publice, se subliniază în comunicat.
„Misiunea şi obiectivele APMGR sunt în totală concordanţă cu nevoile pacienţilor, viitorul sistemului de sănătate, precum şi cu interesele strategice ale României. Medicamentele generice şi biosimilare aduc democratizarea accesului la tratamente datorită preţului accesibil. Acum, accesul pacienţilor la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat. Problemele de disponibilitate ale medicamentelor, cele istorice, dar şi cele din prezent, se vor suprapune peste presiunea sistemului de sănătate de a trata mai mulţi pacienţi, cu o speranţă de viaţă mai mare, dar şi mai bolnavi. Un exemplu: în ultimii 6 ani, valoarea consumului trimestrial de medicamente necondiţionate a crescut cu 50%. Principalele creşteri nominale le-au înregistrat citostaticele şi antidiabeticele orale. Aceste creşteri pun presiune pe bugetul de sănătate”, a declarat Simona Cocoş, preşedinte APMGR.
Simona Cocoș a subliniat că „peste tot în lume, medicamentele generice şi biosimilare au demonstrat capacitatea de a genera economii de cost considerabile pentru bugetele publice, resurse financiare disponibile care pot trata mai mulţi pacienţi”, dar România este „încă foarte departe de acest câştig. O parte din soluţie este eliminarea barierei la intrare pe piaţă şi adopţia într-un procent crescut a medicamentelor generice şi biosimilare. Politicile de sănătate şi reglementările trebuie să evolueze pentru ca milioane de pacienţi să beneficieze de dreptul la sănătate. În noul mandat, împreună cu membrii asociaţiei, vom continua dialogul cu autorităţile pentru a susţine adopţia şi prescrierea genericelor şi biosimilarelor”, a mai spus noul preşedinte APMGR.
În întreaga lume, medicamentele generice si biosimilare reprezintă soluţia pentru creşterea accesului la tratament farmaceutic. „În România, pentru a avea un sistem de sănătate la nivel european, trebuie să luăm drept exemplu soluţiile identificate la nivel european, unde prin încurajarea consumului de medicamente generice s-a reuşit îmbunătăţirea accesului la asistenţă medicală de înaltă calitate pentru un număr mai mare de pacienţi, în condiţii de eficienţă sporită a cheltuielilor publice”, se mai arată în comunicat.