Sancțiuni drastice pentru medicii și spitalele care nu comunică cu aparținătorii
Dacă familiile/ aparținătorii pacienților nu primesc informații despre starea acestora, în cel mult două ore de la internare, riscă amenzi între 2.500 la 7.000 de lei.
Se anunță schimbări majore în spitale, în ceea ce privește comunicarea. În contextul în care, în multe spitale, rudele bolnavilor spun că aștepată cu orele pentru a primi un răspuns din partea personalului medical, iar de convorbiri telefonice nici nu poate fi vorba, Ministerul Sănătății a decis să instituie noi reguli de comunicare.
Dacă medicii și spitalele nu dau informații despre starea de sănătate a pacienților la cel mult două ore de la internare, sau dacă la intrarea în secție nu vor fi halate și papuci de unică folosință pentru vizitatori – botoși, mască și halate de unică folosință, se vor aplica sancțiuni contravenționale. Acestea sunt cuprinse într-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 (privind stabilirea şi sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice).
Pe de altă parte, pacienții trebuie să desemneze persoanele din familie care vor avea acces la datele medicale, astfel încât să nu sune toate rudele.
Potrivit unui Proiect de Hotărâre elaborat de Ministerul Sănătății, lansat în dezbatere publică, spitalele vor fi obligate să transmită informații, prin telefon sau SMS, în cel mult două ore de la internare. „Secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”, se precizează în proiect.
De asemenea, la intrarea în unitatea sanitară, trebuie afișat programul de vizite și programul zilnic de lucru pentru medici, stabilit de șeful de secție și aprobat de directorul medical.
Atunci când programul de vizite este suspendat, unitatea medicală este obligată să informeze telefonic, zilnic, familia pacientului, „prin medicul curant/ medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”.
În unele unități sanitare s-au găsit deja soluții care ușurează comunicarea. Informațiile medicale despre bolnavi sunt date de către medicii curanți sau de medicul care este de gardă, doar asta numai după ce persoana care sună menționează codul scris pe brățara de la mâna bolnavului, astfel încât medicii să știe că pacientul și-a dat acordul pentru ca persoana respectivă să aibă acces la datele sale personale.
De asemenea, pacienții internati care au un grad redus de mobilitate pot beneficia de accesul „permanent al unui însoțitor”, „cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment”.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că „o să facem în așa fel încât să fie un sistem aplicabil, care să răspundă nevoilor familiilor pacienților”. Proiectul se află în dezbatere publică până la începutul lunii aprilie.
Comunicarea dintre reprezentanții spitalelor, personalul medical și pacienți sau familiile acestora este reglementată în forma actuală din 2022, însă lipsesc sancțiunile pentru neîndeplinirea obligațiilor. Din această cauză, pot exista diferențe mari de la un spital la altul în legătură cu modul în care starea pacienților este comunicată familiilor lor. Situația s-ar putea schimba însă în curând, pentru că Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de act normativ care introduce noi sancțiuni pentru spitalele publice care nu respectă drepturile pacienților și nu informează, în termene clare, aparținătorii despre locul internării și despre starea și evoluția pacientului.
Pacienții cărora nu le vor fi respectate aceste drepturi și familiile lor vor putea să reclame lipsa de comunicare la managerul spitalului, la DSP, la Ministerul Sănătății sau la o asociație de pacienți, care vor face demersurile pentru sancționarea celor care nu se conformează.
Sancțiunile prevăzute în proiectul de act normativ sunt între 2.000 lei și 3.500 lei pentru persoanele fizice și între 5.000 lei și 7.000 lei pentru persoanele juridice
Proiectul introduce amenzi și pentru furnizorii de servicii medicale implicați în procesul de vaccinare (500 – 1.000 lei pentru persoanele fizice, 2.500 – 5.000 lei pentru persoanele juridice), pentru neîndeplinirea mai multor obligații, precum neeliberarea fişei copilului la externarea din maternitate, nefurnizarea codului unic de identificare pe fişa printată din Registrul electronic naţional de vaccinări (RENV), neînscrierea CUI-ului în carnetul de vaccinări al nou-născutului, neinformarea părintelui despre obligativitatea prezentării acestei informaţii medicului vaccinator.
Alte sancțiuni sunt prevăzute pentru nerespectarea normelor de igienă de către unităţile de transfuzie sanguină din spitale care nu respectă obligațiile legale privind transmiterea rapoartelor bianuale de evaluare a hemovigilenţei, raportarea reacțiilor adverse etc.
Aprobarea noului act normativ este motivată prin faptul că normele privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, incluse în ordinului ministrului Sănătății nr. 3670/2022, conțin prevederi legate de programul de vizită și de comunicarea de informații către aparținători, însă nu sunt stabilite sancțiuni contravenționale în cazul în care obligațiile nu sunt îndeplinite.