Buzoienii infectați cu SARS-CoV-2 vor fi evaluați și tratați ambulatoriu în patru centre care vor funcționa pe lângă spitalele care tratează pacienți COVID-19

13 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Orice pacient infectat cu virusul SARS-Cov-2, indiferent dacă este sau nu asigurat, se va putea prezenta în aceste centre, pentru evaluare și tratament gratuit, fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR. 

 

Alexandru Rafila

Ministerul Sănătății (MS) anunță că servicile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar astăzi, s-a stabilit modul de contractare și decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienții cu COVID-19.

În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, transmite Ministerul Sănătății.

Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, a declarat prof dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

S-a stabilit, de asemenea, că bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în centrele de evaluare ambulatorie fără bilet de trimitere, doar pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

Hotărârea de Guvern aduce prevederi noi și pentru pacienții non-COVID-19.Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s- a stabilit un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare”, se arată într-un comuicat al MS.

 

În județul Buzău vor funcționa patru cetre de evaluare, care la ora actuală sunt în plin proces de organizare, pe lângă Spitalul Județean de Urgență, Spitalul Municipal Rm. Sărat, Spitalul Orășenesc Nehoiu și Spitalul de Boli Cronice Smeeni. „Medicii specialiști și asistenții medicali din aceste spitale vor asigura funcționarea centrelor de evaluare ambulatorie, unde se vor prezenta pacienții confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2, chiar și în baza unui test rapid. În funcție de fiecare caz în parte vor stabili, ulterior, conduita terapeutică și tratamentul adecvat, și dacă pacientul va fi tratat în ambulatoriu sau în spital. Scopul este să se acționeze în faza de debut a boli, astfel încât să nu fie nevoie de spitalizare și să nu se ajungă la stadii avansate ale bolii”, a precizat directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Pe lângă înființarea centrelor de evaluare, Ministerul Sănătății a luat și alte măsuri care vor putea duce la reducerea numărului de spitalizări și decese COVID-19, între care creșterea capacității de testare, prin implicarea medicilor de familie și a farmaciilor, sau aprobarea antiviralelor care pot fi folosite în primele zile de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, eliberate în baza prescripției medicale, în ambulatoriu.

 

Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila

PSD își laudă ministrul și programul de guvernare și vine cu o completare la informațiile transmise de Ministerul Sănătății. Liderul social-democtaților, Marcel Ciolacu, spune că „aprobarea de către Guvern a centrelor de evaluare pentru pacienții COVID-19 cu simptome ușoare sau medii marchează realizarea unui obiectiv important din programul propus de PSD pentru gestionare pandemiei”.

Ciolacu subliniază că scopul principal vizat de ministrul Alexandru Rafila, prin înființarea centrelor de evaluare, este ca pacienții să poată fi consultați și tratați în fazele incipiente ale infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru a se reduce riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19. „În funcție de starea de sănătate, fiecare pacient va primi o schemă de tratament adecvată și o prescripție cu medicamentele necesare ce vor putea fi luate de la farmaciile cu circuit deschis”, menționează liderul PSD care amintește că, în baza Hotărârii de Guvern adoptate astăzi, finanțarea activității din centrele de evaluare se va face pe baza unor acte adiționale încheiate între casele de asigurări de sănătate și unitățile medicale în care se vor organiza aceste centre. „De asemenea, actul normativ asigură cadrul legal pentru emiterea, de către prefecturi, a deciziilor de înființare a centrelor de evaluare COVID-19 la nivelul fiecărui județ”, punctează PSD, care menționează că lista completă a acestor centre va fi disponibilă în scurt timp, pe site-ul Ministerului Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*